Lerhol - 17 kg og stortingskandidat

En muskelsvinnsykdom gjør at Torstein Lerhol (22) bare veier 17 kg. Nå vil han inn på Stortinget. - Jeg er Norges letteste politiker. Det er det ikke tvil om, sier Senterparti-politikeren til VG.

Torstein Lerhol
Torstein Lerhol

- Ofte tenker nok folk at jeg er hjerneskadet når de ser meg. Men når jeg åpner kjeften og snakker blir jeg tatt på alvor, forteller Lerhol til VG.

Han har en medfødt muskelsykdom, MSA, som gjør at han er lenket til rullestolen. Men med personlig assistent 24 timer i døgnet er det meste mulig for 22-åringen fra Vang i Oppland:

VG møter ham sammen med studiekamerater på Hamar, der han er inne i siste halvår påsin pedagogiske utdannelse. Med internasjonale studier og samtidshistorie på CV-en fra før, er dermed Lerhol klar til å søke lærerjobber til sommeren, skriver VG.

 

På landsmøte

Til tross for at han er multihandikappet og trenger hjelp til alle praktiske gjøremål, har han fullført både videregående alle studier på normert tid - i tillegg til en omfattende politisk virksomhet som tar mye av tiden.

- Jeg er leder for Senterungdommen i Oppland, og sitter i styret i Nei til EU i samme fylke. Det var først og fremst EU-saken som gjorde meg politisk engasjert og fikk meg til å velge Sp, sier Lerhol til VG.

I høst var han delegat på Sps landsmøte, som valgte Liv Signe Navarsete til ny leder. I november ble han nominert til fjerdeplassen på Oppland Sps liste foran valget til høsten.

- Vi har en representant i dag, men målet vært er å få inn to. Da blir jeg vara til Stortinget, sier han.

En av hans kampsaker - foruten EU og samferdsel - er såkalt universell utforming. Det betyr at blant annet bygninger og transportmidler skal være tilrettelagt slik at funksjonshemmede kan bruke dem uten problemer.

- Så hvis jeg må møte på Stortinget, må de nok gjære en del tilpasninger for meg, medgir han, skriver VG.

 

Fryktet elevene

Han er vant til å takle nye utfordringer: Som ledd i den praktisk-pedagogiske utdannelsen møtte han før jul ut i en seks uker lang praksis.

- Vi var i en 9. klasse, og jeg var utrolig nervøs. Jeg hadde jo hørt alle monsterhistoriene om hvor fæle elevene kan være da. Men de var utrolig greie og respektfulle fra første stund: De var høflige og hjelpsomme, det var nesten lettere å møte elevene enn de voksne, forteller Lerhol til VG.

 

Sterk autoritet

Medstudent Jofrid Lie ble imponert over hvordan Lerhol taklet å skulle undervise 32 15-åringer, skriver VG.

- Jeg har knapt sett andre som har hatt en like sterk autoritet i klasserommet som Torstein. Han lå på rullestolen sin, underviste i historie og du kunne høre en knappenål falle på gulvet. Det var ikke en knyst, forteller Lie til VG.

- He he, jeg er nok litt konservativ når det gjelder ro i klasserommet, sier 22-åringen selv.

Han er stolt over å representere et parti som har gitt ham muligheter.

- Det er tøft gjort av Sp å nominere meg. Jeg håper andre partier er like inkluderende.

Til sommeren skal han for første gang søke jobb.

- I dag er jeg 100 prosent uføretrygdet, men har planer om å jobbe i halv stilling. Da skal jeg gå til NAV og be dem halvere trygden min. Det blir en stor dag, sier Lerhol.

- Så målet er å bli lærer. Men drømmen er å være politiker, avslutter han, skriver VG.

Venn tipset

Din venn er blitt tipset om denne artikkelen.

Tips en venn