Meny
Bli medlem

Debatterte landbruk på Jæren

Sist endret: 27.09.2020
- Det er ikke usolidarisk å sørge for at vi produserer mat i Norge. Prosenttollen sørger for at vi også i fremtiden sikrer norsk matproduksjon og det er jeg selvsagt opptatt av som statsråd for næringen. Vedtaket har vært helt nødvendig, sa Vedum blant annet i landbruksdebatten i Varhaug idrettshall.

 

Rundt 400 personer var til stede da blant andre landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var en av hovedinnlederne i debattmøte om fremtidens landbruk i går. Prosenttoll og jordvern var ett av de mest debatterte temaene, og Vedum var klar på at overgangen til prosenttoll på kjøtt og ost er et helt avgjørende tiltak for å sikre melkeproduksjonen. Rundt 50 prosent av melken som produseres her i landet går til produksjon av Jarlsberg, Norvegia og Synnøve Finden gulost. Høyre utfordret statsråden på endringene og mente det var usolidarisk overfor andre land som sliter med store økonomiske problemer.

- Det er ikke usolidarisk å sørge for at vi produserer mat i Norge. Prosenttollen sørger for at vi også i fremtiden sikrer norsk matproduksjon og det er jeg selvsagt opptatt av som statsråd for næringen. Vedtaket har vært helt nødvendig, sa Vedum blant annet i debatten i Varhaug idrettshall mandag kveld.

Statsråden og representanten Bent Høie fra Høyre måtte svare på en rekke spørsmål om alt fra jordvern, toll, konsesjonsregler, skog, Svarthalespove og bøndenes inntektsmuligheter.

Det var Bondelagene i Hå og SR-bank som inviterte til det åpne stormøtet som altså samlet om lag 400 mennesker.