Meny
Bli medlem

Et feigt forsøk på svekking av landmakten

Sist endret: 27.09.2020
Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Liv Signe Navarsete, advarer sterkt mot at regjeringens forslag til langtidsplan for forsvaret vil svekke Norges evne til forsvar av norsk territorium.

 

 

- Gjennom langtidsplanen vil regjeringen binde seg til store investeringer til mellom anna ubåter og fly, uten å sikre heilt nødvendige investeringer til Hæren og Heimevernet. Dette er en plan for en svekket landmakt, og å utsette investeringsplanene for landmakten et feigt forsøk på å tildekke dette, sier Liv Signe Navarsete, stortingsrepresentant og Senterpartiets medlem i utenriks- og forsvarskomiteen

Navarsete viser til at Høyre i opposisjon sa de ville ha en helt annen innretning av Forsvaret.

- Ved fremleggelsen av forrige langtidsplan lovte Høyre at de ville sørge at de ville styrke Heimevernet og sørge for en «massiv økning i landmilitær evne». De ville også styrke Hæren ved flere mekaniserte bataljoner. Nå snur altså regjeringen 180 grader rundt, fortsetter stortingsrepresentanten.

 

Navarsete mener det er paradoksalt at regjeringen vil svekke landmakten, den forsvarsgrenen det tar desidert lengst å motta forsterkninger til.

- Vi må ta lærdom av våres historiske erfaringer. Norge har tidligere opplevd å motta for lite forsterkninger for sent. Dette kan dessverre skje igjen, fortsetter Navarsete.

 

Navarsete påpeker at sikkerhetstruslene vil alltid kunne endre seg, men at Norges geografi er konstant.

 

- Knapt noe land har så stort land- og havareal per innbygger som Norge. Krig handler om å holde territorium, og dette er ikke mulig uten en sterk Hær og Heimevern, avslutter Liv Signe Navarsete.