Meny
Bli medlem

- Et oppgjør der landbruket taper

Sist endret: 27.09.2020
H, FrP, KrF og V har i dag presentert en enighet om årets jordbruksoppgjør som gjør at inntektsforskjellene mellom landbruket og andre grupper vil øke. Senterpartiet synes det er synd at de ikke tar inn over seg det store engasjementet vi har sett for norsk landbruk denne våren, sier Geir Pollestad.Det blir en nullvekst i budsjettmidler sammenlignet med oppgjøret i 2013. Det mangler 70 millioner for å hindre økte inntektsforskjeller. Årets oppgjør er svært langt unna å være like godt som det Senterpartiet leverte i fjor. Da ble det lagt opp til å tette inntektsgapet med 12000,- kroner.

- Jeg beklager at KrF og V ikke følger opp de løftene som er gitt om å redusere inntektsforskjellene mellom landbruket og andre grupper. Det er særlig synd i en situasjon der de visste at de kunne innfridd sine valgløfter sammen med Sp, Ap og Sv, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet og leder i næringskomiteen Geir Pollestad.

Den store taperen er likevel landbruksminister Sylvi Listhaug. Hun greidde ikke å komme til enighet med landbruket og valgte å forhandle med et utgangspunkt som ikke hadde støtte i Stortinget.

- Listhaug er nå parkert i landbrukspolitikken. Hun må snart forstå at solospill uten forankring i stortingsflertallet må gå galt. Norske matprodusenter og næringsmiddelindustrien fortjener bedre enn den behandlingen de har fått fra Listhaug og regjeringen denne våren, sier Pollestad.

Senterpartiet vil være konstruktive i den videre prosessen i næringskomiteen. Vårt mål er å få plass klare føringer for landbrukspolitikken de neste årene som vil bidra til å redusere inntektsforskjellene. Det er helt nødvendig for å øke norsk matproduksjon, ha et landbruk i hele landet og sikre at ungdom vil satse på en fremtid som matprodusenter.

- Listhaug har hamret løs på landbruket med slegge. Nå kommer KrF og V med et lite plaster på såret. Og sånn sett er det jo
tross alt bedre enn ingenting, avslutter Pollestad.

Senterpartiet mener årets oppgjør må være like godt som i fjor. Det mangler det over 500 millioner på. Næringskomiteen vil avgi sin innstilling 12. juni og debatten i Stortinget blir 17. juni.