Statsminister Erna Solberg bekreftet i spørretimen at Regjeringen ikke vil hindre at ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift nå blir kraftig svekket. - Det er for defensivt når Regjeringen legger til grunn at EUs vedtak må følges opp uten å ta noen videre kamp med EU, sier Marit Arnstad (Sp). Hun viser til at tidligere regjeringer har kjempet for bedre ordninger også etter at EU gjorde sitt vedtak.
Solberg var i dagens spørretime mer opptatt av å skylde på den rødgrønne regjeringen enn å ta en nødvendig kamp mot EU. - Dette er symptomatisk for regjeringen, og kan vise seg å være til stor skade for viktige distriktsnæringer som transport, reiseliv og energi, sier Marit Arnstad, leder i næringskomiteen på Stortinget.
EU-kommisjonen vedtok nye retningslinjer for regionalstøtte 19. juni 2013. Den rødgrønne regjeringen har både i brev av 26. august 2013 og i møter på embetsnivå og politisk nivå protestert mot å ta sektorer som transport, finans og energi ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift og dermed påføre disse næringene store avgiftsøkninger. Daværende kommunalminister Navarsete avbrøt valgkampen sin høsten 2013 for å dra til Brussel å protestere mot forslaget. Den rødgrønne regjeringen godtok aldri EUs nye ordning.
- Statsminister Solberg og kommunalminister Sanner har bedt om å få ansvar, de gikk til valg på å få ansvar og har fått ansvaret. Nå må de ta ansvar. Faktum er at Høyre- og Frp-regjeringen har gitt opp den differensierte arbeidsgiveravgiften uten kamp. Jeg skjønner at de nå føler behov for å skylde på andre, men det er de som har meldt inn til EU at de godtar de nye vilkårene. Det gjorde aldri den rødgrønne regjeringen, sier Trygve Slagsvold Vedum, nestleder i Senterpartiet.
- I går sa kommunalminister Sanner til NRK at avgiftsøkningen for norske distriktsnæringer skulle kompenseres distriktene krone for krone i revidert nasjonalbudsjett. Det forventer Senterpartiet at følges opp, sier Trygve Slagsvold Vedum.