Meny
Bli medlem

Frykter rasering av lørdags-lokalaviser

Sist endret: 27.09.2020
Senterpartiet avviser Høyres forsøk på å innføre EUs postdirektiv i Norge. - Sp kommer aldri til å godta en privatisering av alle posttjenester, sier samferdselspolitisk talskvinne i partiets stortingsgruppe, Janne Sjelmo Nordås. Postdirektivet kan blant annet ramme lokalavisens lørdagsutgivelse.

- Vi frykter at mer enn lørdagen kan kuttes og at Posten vil si at de ikke trenger gå mer enn annenhver dag i grisgrendte strøk. Hvor vil dette ende? spør Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) i Journalisten.no.

Hvis Høyre og Fremskrittspartiet får det som de vil, forsvinner nemlig lørdagsposten i postkassa.  Det vil ramme både lokalaviser og riksaviser som har abonnenter i distriktene. I tillegg vil det gå utover lokalaviser som har utflyttere som abonnenter på andre kanter av landet.

Høyre sier at avisdistribusjon på lørdager skal skjermes hvis partiet får gjennomslag for å innføre det omstridte postdirektivet, men det avviser Sjelmo Nordås.

- Da må Høyre bevilge penger til dette over statsbudsjettet, og det kommer aldri til å skje. Er det noen som tror på at en postmann kommer til å gå rundt kun med lokalavisen på lørdager? Høyres politikk er i praksis en rasering av det vi i dag kjenner som Posten, sier hun.

 

Postens egen fagforening sier rett ut at en privatisering av Posten, som Høyre og Fremskrittspartiet går inn for, vil gjøre det umulig å opprettholde postnettet i hele landet. Senterpartiet mener at samfunnsoppgaver som postdistribusjon ikke kan konkurranseutsettes.

- Vi er opptatt av at alle i dette landet, uansett hvor de bor, skal ha det samme tilbudet. Det gjelder både post og bredbånd. Staten må ha begge hender på rattet for at dette ikke skal bli et tilbud som kun gjelder dem som bor i og rundt Oslo-gryta,sier Sjelmo Nordås.

 

Posten distribuerer i dag ca. 340 000 aviser på lørdager – blant dem er både Klassekampen, Vårt Land, Vest-Telemark Blad og Os og Fusaposten.

- At Høyre-politikere i Oslo kan fjerne dette tilbudet med et pennestrøk, sier mye om Høyres holdning til oss som bor i distriktene. De gir rett og slett blaffen, sier Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås.