Meny
Bli medlem

Høie til angrep på lokalsykehusene

Sist endret: 27.09.2020
I foretaksmøtet i dag besluttet Bent Høie å legge ned akuttilbudene og døgnbehandlingen ved Rjukan- og Kragerø sykehus.- Dette er en trist dag for Rjukan, Kragerø, Telemark og den lokale helseberedskapen, men og for helse det norske helsevesen, sier Kjersti Toppe (SP), 1.nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

 

Regjeringen har tidligere varslet en nasjonal helse- og sykehusplan som skulle ta for seg den videre organiseringen av sykehusene, planen er først varslet neste år. 

- Det er et stort paradoks at nedlegging av Rjukan og Kragerø sykehus gjennomføres bare 3 måneder før Regjeringen leverer nasjonal helse- og sykehus plan, som nettopp skal definere innhold og struktur i sykehusene i Norge., sier stortingsrepresentanten fra Senterpartiet.

 

Toppe og Senterpartiet har levert forslag i Stortinget om at vesentlige endringer i sykehustilbudene, som akutt- og fødeberedskap, skal behandles i nasjonal helse- og sykehusplan. Saken blir behandlet i Stortinget 17.juni

- For første gang sier Høyre og Høie rett ut at de vil legge ned lokalsykehusene, til nå har de drevet et uærlig spill, renkespill, men nå er katta ute av sekken. Jeg forventer nå at Stortinget setter ned foten og støtter vårt forslag om at vesentlige endringer i sykehusene blir behandlet av politikerne i en nasjonal sykehusplan. Akkurat nå er det Arbeiderpartiet det står på, nå må de ta ansvar, sier Toppe.

Statsråden stadfester med dette vedtaket gjort av Sykehuset Telemark HF i forrige måned. Nedleggelsen skjer til tross for lokalbefolkningen og det faglige miljøet på sykehusene sine store protester. Argumentet om at dette gjøres for å sikre kvaliteten i tilbudet, er bare påstander som ikke er synliggjort.              

 

- Ved å godta nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus, signaliserer Høie at det dermed er fritt fram for andre foretak og liknende endringer og legge ned sykehus. Det kan føre til stor sentralisering av akuttberedskap og sykehustilbudet i landet.

Statsråden argumenterer for sin beslutning med at dette er en endring som er nødvendig for å sikre kvalitet og pasientsikkerheten.

 

- Jeg er helt uenig. For meg ser dette ut som et politisk spill som ikke handler om kvalitet, da jeg besøkte Rjukan sykehus i går kom det fram at kvalitetsmålinger var gode og sykehuset skåret høyt på brukerfornøydhet. Dessverre er nok dette et tegn på at regjeringen er mer opptatt av sentralisering og å spare penger enn god lokal helseberedskap og politisk styring av helsenorge, avslutter Toppe.