Meny
Bli medlem

Hurra for biblioteket!

Sist endret: 27.09.2020 #Vestfold
Sp ser biblioteket som kilde til kunnskap og opplevelser, historie og ny kultur, og vil verne om disse viktige kulturarenaene og gjøre dem tilgjengelige for flere, skriver Kathrine Kleveland, som beskriver lokal kamp for bibliotekene.
 
 
Hurra for biblioteket
 
- av Kathrine Kleveland, fylkestingsrepresentant Sp i Vestfold
 

Som nærmeste nabo til den lille bibliotekfilialen i Hillestad løp jeg som liten jente over haugen og opp den smale trappa til biblioteket i 2. etasje på bygdehuset Fjellhall for å låne bøker. Jeg husker lukta, jeg husker de gule og grønne lånekortene, bøker fra gulv til tak og hvordan Bibliotekdamen stemplet utløpsdatoen på det lille arket bak i bøkene.
 
Som 11-åring hadde jeg lest meg gjennom det jeg syntes var verdt å lese i barneavdelingen og Bibliotekdamen, vi kalte henne bare det, satte meg i gang med den halvmeterlange Jalna-serien, som var plassert nederst mot gulvet. De 16 bøkene om engelske herregårder, intriger og romantikk  førte meg heldigvis videre, og i dag hører jeg blant annet lydbøker i bil. Nå skal jeg laste ned appen for eBokBib for å lese bøker på mobil og brett.
 
Da Dag Solstad fikk Nordisk Råds Litteraturpris sa han : - Jeg slukte alt, for jeg var nysgjerrig, og min nysgjerrighet ble næret ved at jeg hadde tilgang til et bibliotek. Tilgjengelighet var avgjørende for min leselyst og lesemulighet. Datteren vår var bare 4 år da hun på egenhånd gikk over haugen til den samme filialen etter at ”Wenche på biblioteket” hadde sagt hun kunne komme alene, om jeg ringte først. Eventyrstunder og nye lån ble en del av hverdagen i en oppusset filial.
 
Derfor kjempet jeg friskt sammen med andre bygdefolk mot nedleggelse av filialen i Hillestad i 2010. Vi hadde feiret 100-årsdagen til biblioteket med Ebba Haslund på besøk i 1998. Det hadde vært fullsatt bygdehus, tablå med store og små, gode ord og bløtkake til alle. Seinere ble det dugnad på biblioteket mens nedleggelsene truet flere ganger, innsamling, aksjoner og mangt et brev til kommunen.
 
OK, vi tapte kampen i 2010. Så skal jeg hoppe fort over de mislykkede forsøk fra kommunens side på nytt bibliotek i Holmestrand, og heller glede meg over at vi nå endelig får et nytt og moderne bibliotek i byen under fjellet. Verden endres og jeg godtar og gleder meg over at tilgjengelighet til bibliotektjenester går nye veier.
 
Med nasjonalt lånekort i lommeboka har jeg i flere år hatt mulighet til å låne bøker på hvilket bibliotek jeg vil, lese boka ferdig og levere den akkurat der jeg vil. Visste du at alle kommuner i Norge har eget bibliotek, med et unntak i Vestfold. Det er Nøtterøy som har sitt bibliotek sammen med Tønsberg.

Vestfold fylkesbibliotek støtter og utvikler bibliotekene i Vestfold i deres arbeid. Bibliotekene i Vestfold samarbeider og har felles visjon: Menneske møter muligheter. Dagens bibliotek er blitt møteplasser og kulturhus, der vi vil se og bli sett, der vi diskuterer, leser aviser, går på kafe, eller studerer, lytter og lar oss engasjere eller forføre. Vi møtes og skravler over en kaffe, fordi bibliotekene ikke lenger er hysj hysj.

Bibliotekene er blitt utfordret til å bli debattarenaer, et par av mange eksempler er Debatt og mingling i  Sandefjord mens Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har filosofiske debatter og Holmestrand hadde valgkampdebatt. Det ser ut til bare å være fantasien som setter grenser for hva som kan foregå på bibliotekene, og besøkstall viser at folk liker det.
 
I Stavern tester de ut døgnåpent bibliotek, der du kan låse deg inn selv, og låne når du vil. Mange nye landsmenn finner også veien til bibliotekene og er glad for mulighet til å lese, låne og lære. Da jeg leste den herlige historien for noen uker siden om 86-årige Marit Markussen som lærte bort norsk til innvandrerkvinner så skjedde det nettopp på et bibliotek - Stokke bibliotek.
På Vestfoldbibliotekenes innholdsrike blogg  kan du via en lenke søke på alle bøkene i Vestfold, finne låneregler på 17 språk, informasjon om Sommerlesekampanje for barn og mye mer.
 
I fjor besøkte over en million mennesker Vestfolds biblioteker. Det er ikke mange andre kulturinstitusjoner som har slike tall. Samtidig vil vanlige lånebesøk antagelig fortsette å gå ned, siden vi kan gjøre mer digitalt, men bibliotekene setter seg nye mål og når dem.
Helt fysisk er det allerede færre bøker på enkelte bibliotek, men gode ordninger gjør at du får boka til ditt bibliotek raskt med smarte fraktordninger. Dessuten var det i fjor 62 000 "utlån" eller nedlastninger av e-bøker, og dette tallet vil helt sikkert stige.
 
1700 arrangementer var det i fjor med 46 000 deltagere på Vestfoldbibliotekene, noe de selvsagt er fornøyde med. Antall besøkende på slike arrangement stiger sterk i Vestfold.
Litteraturuka i Vestfold er en av grunnene til disse gode tallene, og frister med svært variert meny.
 
Framtidas bibliotek aner vi selvsagt ikke hvordan blir, men morgendagens bibliotek formes i dag, og kikker vi til Danmark så ser vi for eksempel at de utsteder pass på enkelte bibliotek.
 
Senterpartiet ser biblioteket som kilde til kunnskap og opplevelser, historie og ny kultur. Det er møteplasser som setter folk i stand til å delta aktivt i samfunnet. Bibliotekene er viktige integreringsarenaer og etterspurte lavterskeltilbud. Senterpartiet vil verne om disse viktige kulturarenaene og gjøre dem tilgjengelige for flere.
 
Geirr Lystrup reiser rundt og lovsynger bibliotekene i disse dager. Jeg deltar gjerne i refrenget og hyller bibliotekene. Gratisprinsippet for lån av bøker er fantastisk. Så hurra for Vestfoldbibliotekene – de er rett og slett lokale kraftsentra for både ytringsfrihet og demokrati – ta en tur til ditt nærmeste bibliotek i dag!