Meny

Hva er det demokratiske problemet?

Sist endret: 16.03.2017 #Buskerud
Vi er åpne for en debatt om kommunestrukturen, og siden regjeringen vil bruke 10 milliarder av kommunenes egne midler på denne debatten, så bør vi kunne forvente en debatt om noe mer konkret enn å synse om hva vi skal gjøre i fremtiden skriver Ole Johnny Stavn og Ivar Brevik. -Legg oppgavene på bordet, vær konkrete! Når vi har dette på plass, så kan vi diskutere hvor kommunegrensen skal gå, til det beste for våre innbyggere!

Hva er det demokratiske problemet?

I Hallingdølen torsdag 6. november så kan en lese at det stilles spørsmål om utbredelsen av interkommunale selskaper.

Svaret på dette såkalte problemet er som i så mange andre tilfeller, "jo vi trenger større kommuner". Ja, men hva skjer med styringssystemene i en større kommune? Jo, de bli gjort om til egne foretak eller AS, og med såkalte profesjonelle styrer, og så fjernes alle politikere i fra styrene. Er det så demokratisk?

 I Buskerud fylkeskommune så har vi flere eksempler på dette, som til og med Hallingdølen har skrevet om. Ta tannhelseforetaket. I fjor ble det besluttet i dette foretaket at små tannklinikker ikke hadde livets rett. Det endte med at fylkespolitikerne måtte gripe inn og overstyre foretaket. Ta kollektivselskapet Brakar. De fanget ikke opp at det var behov for skoleskyss mellom Flå og Hønefoss. Også her måtte fylkespolitikerne gripe inn. En kan si mye om politikerne, men de er valgt av folket og skal ivareta og lytte til folkets meninger. Hvordan skal vi som innbyggere ha samme påvirkningen på medlemmer av et styre i et foretak eller AS?

Vi er åpne for en debatt om kommunestrukturen, og siden regjeringen vil bruke 10 milliarder av kommunenes egne midler på denne debatten, så bør vi kunne forvente en debatt om noe mer konkret enn å synse om hva vi skal gjøre i fremtiden.

Legg oppgavene på bordet, vær konkrete! Når vi har dette på plass, så kan vi diskutere hvor kommunegrensen skal gå, til det beste for våre innbyggere!

Ole Johnny Stavn ( Sp)                                                          Ivar Brevik ( Sp)