Meny
Bli medlem

Hva skal barna dine spise?

Sist endret: 27.09.2020 #Nordland
I Senterpartiet er vi kjent for å kjempe for den norske bonden. Men i realiteten er det ikke bonden det handler om. Det vi kjemper for er at du og jeg skal ha muligheten til å velge den tryggeste og beste maten når vi handler i butikken.

Leserinnlegg fra Stortingskandidat Janne Sjelmo Nordås:

Jeg er politiker. Som folk flest er jeg opptatt av sunne verdier, trygg mat og god helse. Disse kjerneverdiene er en del av mitt politiske samfunnsoppdrag. Jeg bruker min innflytelse som medlem i et regjeringsparti til å kjøre en knallhard og kompromissløs linje for å opprettholde og videreutvikle norsk matproduksjon. I likhet med mange andre er jeg skeptisk til importert frossenmat, ukritisk juks med merking og opprinnelse – og at den maten jeg spiser ikke er hva jeg tror den skal være.

Derfor er jeg villig til å strekke meg så langt som mulig for å gi norske barnefamilier og hele befolkningen en garanti for at maten de spiser er trygg. Det er ingen absolutt forutsetning at den skal være produsert i Norge, men jeg vet at den norske maten er blant den tryggeste å spise. For meg handler det om helse, miljø og sikkerhet.

I Senterpartiet er vi kjent for å kjempe for den norske bonden. Men i realiteten er det ikke bonden det handler om. Det vi kjemper for er at du og jeg skal ha muligheten til å velge den tryggeste og beste maten når vi handler i butikken. Matprodusenten er et verktøy for at du og jeg skal få den valgmuligheten. Uten den norske bonden/matprodusenten er frosne importprodukter skipet til Norge med containere fra Europa eller andre kontinenter det reelle alternativet.

Noen vil beskylde meg for å drive ren skremsel for å beskytte den norske bonden. Det gjør jeg ikke, men jeg har stor respekt for den norske matproduksjonen. Jeg er glad for at jeg får bruke en del av livet mitt til å kjempe for fortsatt vekst og bosetting i norske distrikter, være en kompromissløs og offensiv forsvarer av trygg, norsk matproduksjon, og norsk politikks ubestridte vaktbikkje mot overnasjonal styring fra EU. I det store bildet om maten vår vil disse tre punktene alltid henge sammen. Det er historien om hvorfor Senterpartiet aldri vil gamble med den norske selvråderetten og selvforsyningen av trygg mat.

Når staten og matprodusentene i vår undertegnet en solid og fremtidsrettet jordbruksavtale, handler det egentlig om deg og meg – og om hva vi skal velge når vi handler i butikken, i dag og i fremtiden. Noen vil si at det kun handler om at maten blir dyrere. Årets oppgjør koster deg 125 kroner i året. Den prisen er de fleste av oss villig til å betale.

Jeg vil utfordre deg til å spørre deg selv, og gjerne dine nærmeste:
Er du tilhenger av vekst og bosetting i norske distrikter, er du en kompromissløs og offensiv forsvarer av trygg, norsk matproduksjon, frykter du overnasjonal styring fra EU?