Meny
Bli medlem

Jubler over GMO-retrett

Sist endret: 27.09.2020
Kathrine Kleveland er svært fornøyd med at Monsanto dropper sine GMO-planer i Europa. Hun er 1. kandidat for Senterpartiet i Vestfold, leder i Bygdekvinnelaget og talsperson i Nettverk for GMO-fri mat og fôr.

Den amerikanske såkornprodusenten Monsanto gir opp sine planer om å dyrke genmodifiserte produkter i Europa.

Selskapet har varslet at de trekker alle sine søknader om godkjennelse av slike produkter, og de oppgir europeeres skepsis til GMO-produkter som grunn.

Selskapet skal ha ti søknader til vurdering, men det tar flere år å få dem godkjent og Monsanto har signalisert at de føler søknadene treneres.

- Først vil jeg si jippi. Deretter vil jeg si at kampen ikke er over. Nå som Monsanto trekker sine GMO-søknader i Europa, så vet vi at de dessverre vil fortsette for fullt i andre verdensdeler hvor det ikke er den samme skepsisen for genmodifisert mat og fôr, sier Kathrine Kleveland til Nationen.

Retter blikket andre steder
Hun viser til at den tyske kjemigiganten BASF trakk seg ut av et prøveprosjekt i Sverige med modifiserte poteter, med noe av den samme begrunnelsen som Monsanto.

- Samtidig er jeg ganske sikker på at disse selskapene vil forsøke å etablere GMO-prøveprosjekter andre steder i verden, slik som i India, Kina, Brasil, Mexico og afrikanske land, sier Kleveland.

Hun sier at når Monsanto nå trekker sine søknader i Europa, viser det at forbrukermotstand nytter.

- Samtidig er vi i Europa i en veldig heldig situasjon. Vi er rike nok til å velge noe annet, men vi skal ikke legge ned kampen, men heller fortsette i solidaritet med de områdene av verden hvor Monsanto ikke fatter de samme avgjørelsene, sier Kleveland.