Meny
Bli medlem

Møteplassen i Vest-Telemark

Sist endret: 27.09.2020 #Telemark
Lokal og ekte. Fortid, nåtid og framtid. Dyrsku?n tar vare på det etablerte, men er samtidig i stadig utvikling. Det er den beste måten å vise frem kultur og historie på, fordi en da også klarer å forbli relevant. Derfor er Dyrsku?n en unik møteplass.

Beholder kjernen

Det startet i 1850-årene da det ble avholdt husdyrutstillinger – fesjå – flere steder rundt om i Telemark, der bøndene møttes for å handle og selge. Etter hvert ble det bestemt at fesjåa skulle samles på ett sted – og i 1866 gikk første Dyrsku’n av stabelen.

Mye har skjedd siden den gang, men det fine med Dyrsku’n er at enkelte ting er fast. Tidspunktet på året er fast – siste helga før korsmessa. Stedet er fast, i 148 år har Dyrskuplassen i Seljord vært møteplassen. Husdyrutstillinga er også fast. Den står, bokstavelig talt, i sentrum, og er for mange det aller viktigste i løpet av helga. Aktiviteten her og interessen for å delta, er en klar indikasjon på at mange ser en lys framtid i landbruk og å produsere mat - både i stor og i litt mindre skala.

 

I stadig utvikling

Men rundt denne kjernen, er Dyrsku’n i dag blitt så mye mer. Det er bygd ut et vidt spekter av aktiviteter, som for eksempel håndverkskrok, husflidutstilling, handelsmesse, knivhandel og klokkebytte. Dyrsku’n er blitt uka der næringslivet over hele Telemark merker at drøye 80 000 mennesker strømmer til Seljord. Det er helga der over 600 utstillere, store og små, innenfor ulike bransjer presenterer sine produkter og nyheter. Det er helga der barn og voksne kan lære å lage mat med gode lokale råvarer. Folkefesten og møteplassen Dyrsku’n. I dag er det alt dette rundt, disse aktivitetene, som er det mest iøynefallende.

Men poenget er at den opprinnelige kjernen fortsatt er der, og at det blir bygd videre ut ifra tradisjonen og røttene. Jeg mener mye av Dyrsku´n sin livskraft og suksess ligger nettopp her. Og det er et poeng for landbruksnæringen og bygde-Norge å gjøre som Dyrsku´n har gjort: Utvikle nytt på grunnlag av den tradisjonen en står i.

 

Skaper selvtillit

For oss Telemarkinger er også Dyrsku’n med på å gi oss selvtillit. Det viser at vi kan. Og det viser at vi skaper noe som er attraktivt. Telemark er rikt på det som framover blir så viktig for å skape aktivitet og næring på bygdene: Tradisjon, historie, kultur og identitet. Dette er viktige ”råvarer” for framtidig næringsutvikling. Denne synliggjøringen er viktig også for samfunnsholdningene til det norske landbruket fremover. Det gir legitimitet, og norsk landbruk er helt avhengig av å ha legitimitet i samfunnet. Landbruket har en kontrakt med samfunnet, og skal levere trygg mat, levende bygder og kulturlandskap. Da er det et poeng for landbruksnæringen og bygde-Norge å gjøre som Dyrsku´n har gjort: Utvikle nytt på grunnlag av den tradisjonen en står i.

Det er flere enn meg som har Dyrsku’n som fast innslag i kalenderen. Det er en institusjon for bønder, bygdefolk og folk flest. Sees – også i år!