Meny
Bli medlem

Nådestøt for matproduksjon og matindustri i Norge

Sist endret: 27.09.2020
- Regjeringens varslede ønske om reversering av ostetollen føyer seg inn i rekken av den nye regjeringens næringsfiendtlige politikk, sier en sterkt bekymret Liv Signe Navarsete.

 

 

- Gjennom blant annet omfattende kutt i landbruksdepartementets budsjett og økt skatt for bønder, har den nye regjeringen ofret norske matprodusenter til fordel for skattelette for dem som har mest fra før. Når regjeringen nå varsler EU om at de ønsker å reversere tollbeskyttelsen i tillegg, er det intet mindre enn brutalt. 

 

- Mister vi matprodusentene i Norge, mister vi både identitet, kvalitetsmat og næringsutvikling. Uten matprodusenter i hele landet, mister vi mange industriarbeidsplasser. Jeg er dypt bekymret for matprodusenter som har lagt opp drift og investeringer etter at det skal være mulig å leve av landbruk i Norge. Det er ca 50 000 bønder i Norge i dag. I tillegg er ca 40 000 mennesker ansatt i den landbaserte matindustrien. Det er mange arbeidsplasser, både i distriktene og i de største byene, som er avhengig av norsk matproduksjon. At deres arbeidsplasser nå kan være truet, er en villet politikk fra den blåblå regjeringens side. 

 

-I årets budsjett ligger tollsatsene fast og en eventuell endring i neste års statsbudsjett forutsetter at et flertall i Stortinget er for reversering. Derfor må alle som ønsker en levende matproduksjon i Norge mobilisere.