Meny
Bli medlem

Norsk eller kinesisk eierskap?

Sist endret: 27.09.2020
Ville du som sjef i dette landet gått inn for at dette togselskapet skulle selges til Kina? Er svaret ditt ja, så er du enig med regjeringen. Er svaret ditt nei så er du enig med Senterpartiet, skriv Geir Pollestad.

Av Geir Pollestad, stortingsrepresentant Senterpartiet og leder i Stortingets næringskomite

Tenk deg at du er i sjef i et rikt land. I dette landet er man så rike at man eier aksjer, obligasjoner og eiendommer for over 6500 milliarder kroner i utlandet. Samtidig eier utlendinger rundt 40% av børsen i dette landet.

Dette landet eier et svært lønnsomt og effektivt togselskap, Flytoget, som er verdens beste til å frakte folk til og fra landets hovedflyplass. Folk bor spredt i dette landet, men de er glade i hovedstaden sin og besøker den ofte.  Da bruker de fly og togselskapet som de eier i fellesskap. Innbyggerne har tidligere bidratt med milliarder av kroner over skatteseddelen for å bygge opp jernbanen som dette selskapet bruker.

Ville du som sjef i dette landet gått inn for at dette togselskapet skulle selges til Kina? Er svaret ditt ja, så er du enig med regjeringen. Er svaret ditt nei så er du enig med Senterpartiet.

I januar og februar avgjør Stortinget om blant annet Flytoget, Telenor og Kongsberg Gruppen skal selges. Senterpartiet vil kjempe mot regjeringens varslede opphørssalg av norske bedrifter.

Statsminister Erna Solberg sa i Stortinget at debatten om norsk eller unorsk er tåpelig. Det er den ikke. Så får du vurdere selv hvilket ord du vil bruke om regjeringens plan om å selge viktige norske bedrifter til utlandet for så å spre pengene utover verdens børser.