Meny
Bli medlem

Nyt Norge ? mentalt grensevern

Sist endret: 27.09.2020
Nyt Norge-merket har femårsjubileum i år. For meg er Nyt Norge-merket et mentalt grensevern, for meg er det viktig at vi skal produsere mest mulig på norske ressurser. Det handler både om etikk og selvforsyning i en verden som trenger mer mat, skriver Kathrine Kleveland.

- Av Kathrine Kleveland, sentralstyremedlem Sp og fylkesleder Vestfold Sp

 

 

Nyt Norge-merket har femårsjubileum i år. Merkeordningen ble lansert på frigjøringsdagen 2009. Jeg var heldig å være tilstede og husker at jeg umiddelbart likte merket som daværende landbruks- og matminister Lars Peder Brekk avdekket i Operabygget. Det norske flagget, det grønne partiet og de tre bokstavene NYT i store bokstaver. Merket ble mitt med en gang. Senere har stadig blitt kjent med merkeordningen og bruker den. Over 80% av forbrukerne har nå kjennskap til merket.

Forbrukeren tar stadig flere avgjørelser direkte i butikk. Da blir merkeordninger og emballasje viktig. Nyt Norge er et informasjonsmerke for norsk mat som gjør det enkelt for deg som forbruker å velge norske matprodukter i butikken. En fjerdedel sier de aktivt leter etter Nyt Norge-merkede produkter. Forbrukerundersøkelser fra i år viser også at antallet som sier "Jeg velger alltid norsk mat om mulig" har økt til fra rett under 50% til nesten 57% på fem år.

Det er jeg kjempefornøyd med. Som Nyt Norge-ambassadør første høsten, og matentusiast er jeg stolt av norsk matproduksjon. Norske matprodusenter leverer mat laget med mindre antibiotika og med bruk av mindre sprøytemidler enn andre sammenlignbare land. Norske spesialiteter, den intense og lyse norske sommeren gjør noe med smaken. Visste du for eksempel av vi på sommerstid er 100% selvforsynt med salat?

En 5-årsbursdag for Nyt Norge er vel verdt ei bløtkake, men jeg trenger ikke Nyt Norge for å bake bløtkake. Første uka med norske jordbær på markedet bakte jeg bløtkake fylt og pyntet til trengsel med hele norske jordbær tre dager etter hverandre. Det er alltid en anledning til å bake bløtkake, og to møter og et besøk var grunner gode som noen. Det er moro å servere nybakt bløtkake, men ekstra moro i jordbærsesongen!

Når de norske jordbæra for alvor kommer baker jeg sukkerbrød, dynker med eplemost og fyller med Tines vaniljekrem blandet med krem og et lag med jordbær i midten, dekker med krem og velger ut de fineste bæra til å dekke kaka fullstendig. Så enkelt, så godt, og kakene forsvinner også ganske enkelt...

Norges Bygdekvinnelag inviterte sammen med Opplysningskontoret for frukt og bær, ukebladet Familien og De historiske hoteller til konkurranse om beste dessert og kake med norsk frukt og bær. Mange innsendte oppskrifter konkurrerte, men vi var ikke i tvil i juryen. En bløtkake fylt og pyntet med rips og jordbær vant denne gang.

Jeg er også overbevist om at det er sunt med bløtkake. Et variert kosthold må også innebærer tid for å nyte - for eksempel ei bløtkake. Det skal være lystbetont å spise variert og sunt, og det er mye god folkehelse i både å lage maten selv, og å be noen sette seg rundt et bord og ta tid til å nyte, for eksempel ei bløtkake.

Den norske sommeren er kort, vi bør fråtse i norsk frukt og bær. Totalundersøkelsen fra 2014 viser at vi spiser mer frukt og bær. Men fremdeles kan vi spise mer, oppdelt, servert i smoothies, salater, lekre fruktfat - eller i bløtkake.

For meg er også Nyt Norge-merket et mentalt grensevern, for meg er det viktig at vi skal produsere mest mulig på norske ressurser. Det handler både om etikk og selvforsyning i en verden som trenger mer mat. Jeg lar meg imidlertid bekymre av at Erna Solberg i et intervju nylig sa at det ikke er et selvstendig mål å øke matproduksjonen på norske ressurser, men at hovedsaken er å øke produksjonen. Like mye bekymrer det at Sylvi Listhaug åpent sier at tollvernet på sikt skal fjernes. Og hun har det travelt, som med alle andre strukturendringer hun foreslår.

I landbruks- og matmeldinga Velkommen til bords, som ble behandlet i Stortinget i 2012 var det flertall i næringskomiteens som klart slo fast at norsk matproduksjon basert på norske ressurser skal økes.

Den blåblå regjeringen har nå signalisert ny landbruks- og matmelding. Hvorfor sånn hast? Jeg er overbevist om at vi  trenger bedre vilkår for norsk matproduksjon i hele Norge og på norske ressurser om vi skal kunne feire Nyt Norges 10-årsjubileum med like stort norsk mangfold i butikken som vi har i dag.

 

Nyt ei hjemmebakt bløtkake fylt med norske bær i dag og tenk litt på det.