Meny
Bli medlem

Per Sandbergs lykkelige tap

Sist endret: 27.09.2020
Sandberg er ikke kravstor når han roser næringskomiteens innstilling om sjømatindustrien. Han høres litt ut som en fotballtrener som etter å ha tapt cupfinalen 4-1, forklarer hvorfor hans lag egentlig var best, skriver Geir Pollestad.

 

 

Av Geir Pollestad, stortingsrepresentant Sp og leder næringskomiteen 

 

Per Sandberg er tydeligvis ikke særlig kravstor når han roser næringskomiteens innstilling om sjømatindustrien. For denne innstillingen er noe helt annet enn den fiskeripolitikken regjeringen ba om. Sandberg høres litt ut som en fotballtrener som etter å ha tapt cupfinalen 4-1 forklarer hvorfor hans lag egentlig var best.

For det første så er deltakerloven og fiskesalgslagsloven berget. Regjeringens forslag til liberalisering er stanset. 

For det andre blir ikke leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten opphevet slik regjeringen ønsket. Nå skal det utredes og resultatet i neste runde kan like gjerne være at pliktene skjerpes som at de fjernes. 

For det tredje har næringskomiteen gitt stoppordre for ytterligere strukturrasjonalisering. Dette skal avvente behandlingen av Eidesen-utvalget. Det skal levere sin utredning høsten 2016. Det vil ta tid å omgjøre denne utredningen til en sak for stortinget. 

For det fjerde har flertallet i saken fremmet sju konkrete forslag som Høyre og Frp ikke er med på.  En samlet komite har til sammenligning fremmet 4 forslag. 

I etterkant av avgivelsen har flere påstått at deres innsats i komiteen var avgjørende for resultatet. Siden vi var avhengig av både Ap, Krf, Senterpartiet, V og Sv for å danne flertall i komiteen har de på sett og vis grunn til det. Jeg vil heller takke partiene som var med på viktige forslag for innsatsen. Det gjelder også H og Frp på de forslagene de var med på. 

Regjeringens forsøk på å liberalisere norsk fiskerinæring er stanset. Kanskje Per Sandberg først og fremst er glad for at det skjedde? Det blir i alle fall kjekkere å være fiskeriminister nå som stortinget har tatt ansvar og stanset regjeringens politikk.