Meny
Bli medlem

- Regjeringens alkoflørt

Sist endret: 27.09.2020
- Regjeringens forslag betyr at regjeringen prioriterer å subsidiere økt alkoholbruk i Norge med 100 millioner, kamuflert som valgfrihet, sier Kjersti Toppe (SP) som er nesteleder i helse- og omsorgskomiteen.

 

I dag kom revidert nasjonalbudsjett 2014 fra regjeringen. Her legger de opp til å endre avgiftsfrie kvoter ved innførsel av alkohol og tobakk (taxfreeordningen). Med endringen kan de som ikke vil kjøpe tobakksvarer ta med 1,5 liter avgiftsfri vin eller øl i tillegg til allerede eksisterende kvoten for alkohol.

 

- Alkoholforbruket i Norge er økende. Det overordnede målet for alkoholpolitikken, slik vedtatt i Stortinget, er å redusere forbruk av alkohol i befolkningen. Det er å redusere alkoholrelaterte skader og ulykker, sier Kjersti Toppe (SP) som er nesteleder i helse- og omsorgskomiteen.

 

Finansminister Siv Jensen sier at hensikten er å gi de reisende større valgfrihet.  Det betyr at 6 flasker (0,75l) med vin, kan tas med avgiftsfritt. Inntektstapet til staten som følge av endringen vil utgjøre rundt 100 millioner.

 

- Regjeringens forslag betyr at regjeringen prioriterer å subsidiere økt alkoholbruk i Norge med 100 millioner, kamuflert som valgfrihet. Dette kommer i rekken av alkoholliberale forslag fra Regjeringen, der KrF og Venstre er støtteparti. 100 millioner, som er inntektstapet, er penger som for eksempel ville kunne gitt gratis frukt og grønt til elever i grunnskolen, avslutter Toppe.