Meny
Bli medlem

- Sentralisering? Nei takk!

Sist endret: 27.09.2020
Valgkampen er ferdig, resultatene er klare og dommen er tydelig: Den norske befolkningen vil ikke ha den massive sentraliseringen som dagens regjering legger opp til, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i dette innlegget.

Høyre og Frp tok regjeringsmakten

Siden Høyre og Frp tok regjeringsmakten i 2013, har de sammen med støttepartiene KRF og Venstre satt i gang noen av de største sentraliseringsprosjektene som vi har sett i Norge på lang tid. De har startet en tvangsreform ovenfor kommunene, sentralisering av politiet og nedlegging av lokalsykehus. Da nevner jeg bare de største reformene som er satt i gang, i tillegg kommer høyskolereformen, nedlegging av flere domstolene og mye mer. Totalt er dette endringer som vil forandre det Norge vi kjenner og er så glad i. Senterpartiet har fra starten av vært en motstander av dette.

Dommen til folket klar

Når valgresultatene nå foreligger er dommen til folket klar, de ønsker ikke denne sentraliseringen. Høyre, FrP, Venstre og KrF har gjort et dårlig valg. I skrivende stund har Høyre mistet ordføreren i 40 kommuner, FrP har knapt ordførere igjen og V og Krf har gjort noen av sine dårligste valg gjennom historien. Det er tydelig at folket nå straffer partiene som står i spissen for sentralisering, mens Senterpartiet som den tydeligste motstanderen gjør et veldig godt valg.

Ikke ønske om å sentralisere

Det handler om tryggheten og mulighetene til folk. Folk ønsker ikke giga-kommuner. Folk ønsker ikke lengre vei til skole, folk ønsker ikke større avstanden til sin saksbehandler i kommunene og ingen drømmer om å leve de siste årene sine på Norges største sykehjem. Folk ønsker et sterkt lokalpoliti som driver forebygging, kjenner ungdommene og er til stedet i nærmiljøet. Når folk blir syke og trenger akutt hjelp så er faktisk avstand til sykehuset avgjørende. Det er ikke noe ønske om å sentralisere, slå sammen og byråkratisere de offentlige tilbudene.

Legg bort pisken

Jeg håper dette valget og folkets mening har en effekt på regjeringen. Nå må Bent Høie, Jan Tore Sanner, Anders Anundsen og Erna Solberg ta folket på alvor. Det er på tide å legge bort pisken som er klargjort for kommunene og lokalbefolkningen. Den varslede sentraliseringen av politiet bør skrinlegges, og den nye nasjonale helse- og sykehusplanen bør inneholde en styrking av lokalsykehusene, ikke flere nedleggelser. Dette kan regjeringen gjøre, dersom de lytter til folket og viser vilje til å ta signalene som nå kommer på alvor. Om ikke er vi i Senterpartiet klare til å fortsette kampen mot sentralisering og mot en nedbygging av det Norge vi alle er så glade i.