Meny
Bli medlem

Sp er på Norges politiske kvinnetopp

Sist endret: 27.09.2020
Senterpartiet er det partiet som har nominert flest kvinnelige toppkandidater. Det viser en oversikt Nationen har utarbeidet. I 11 av 19 fylker har Sp en kvinne som listetopp. ? Det er all grunn til å gratulere Sp, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Tallene viser også at Sp er det eneste partiet som har flere kvinnelige toppkandidater enn mannlige.


Ap har kvinner på topp i ni av fylkene, mens både SV og KrF har åtte kvinner på topp. Høyre har sju kvinnelige toppkandidater, mens Venstre har seks. Helt i bunnen finner vi Frp, som kun har fem kvinnelige førstekandidater av sine totalt 19 listetopper, skriver Nationen.


Ørstavik synes det er for dårlig, og hadde forventet at flere partier hadde sørget for en jevnere fordeling av kvinner og menn.

– I et år hvor vi feirer 100-årsjubileet for kvinners stemmerett, skulle jeg ønske at jeg kunne skryte av flere partier enn Senterpartiet, sier hun til Nationen.

 

Sp-leder Liv Signe Navarsete forteller at partiet over tid har jobbet aktivt for å rekruttere kvinnelige politikere. - Det gir resultater. Jeg er glad for at Sp i jubileumsåret for kvinnelig stemmerett er godt skodd med dyktige kvinnelige toppkandidater.

Navarsete påpeker at det er fylkeslagene som velger hvem de vil nominere på topp, og at det ikke er lagt noen føringer eller press om å velge kvinner fra Sp sentralt.

- I Sp mener vi at stortingsrepresentantene i størst mulig grad skal speile hele befolkningen. Derfor bør kjønnsfordelingen på Stortinget være nærmest mulig 50—50 prosent mellom kvinner og menn, sier partilederen til Nationen.