Meny
Bli medlem

Sp-lederen: - Blåmandag for regjeringen

Sist endret: 27.09.2020
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener gårsdagens mange folkeavstemminger tegner et tydelig bilde.

-  Gårsdagens folkeavstemninger kan ikke betegnes som noe annet enn en blåmandag for regjeringen. Folkeavstemningene så langt viser at folk tør å si nei, og at folk vil stille opp for sitt eget lokalsamfunn og sitt eget lokaldemokrati til tross for trusler fra regjeringen, sier Vedum.

- Nå må regjeringen og Erna Solberg tydeliggjøre at de vil respektere de lokale vedtakene og slutte med ulike former for trusler og en stadig endring av spillereglene, sier Vedum.

Vedum peker på at den eneste sammenslåingen som kan komme ut av gårsdagens folkeavstemminger uten bruk av tvang er Fræna/Eide, men også der er det stor usikkerhet grunnet at flere sa nei til sammenslåing enn til Fræna/Eide alternativet.
 
- Vi vil forsvare folkets vilje i denne saken. Ingen skal komme å presse kommuner som ikke ønsker det selv inn i en sammenslåing, sier Vedum.

Vedum mener debatten så langt ikke har handlet om det som er viktig for folk flest, men at innbyggerne selv ser hva som er det viktigste i for deres liv og lokalsamfunn.
 
- Sanner har ikke ønsket å ta debatten om hvordan man skal skape best mulig eldreomsorg, en bedre skole eller et godt barnehagetilbud. Grunnen til det er jo at han vet at det er i de små kommunene disse tilbudene er best, sier Vedum.
 
- Dette har vært, og er, en strukturreform med mål om å sentralisere. Jeg tror folk nå har gjennomskuet dette, og det sender også et tydelig signal til de kommunene som snart skal gjennomføre sine folkeavstemninger, mener Vedum.

Vedum mener det er en demokratisk bølge som nå rir kommunenorge.
 
- Folk har stått opp mot truslene fra Sanner og regjeringen. Når så mange sier nei tegner dette et tydelig bilde på at denne reformen ikke er noe folk ønsker. De ønsker derimot et levende lokalsamfunn, med gode tjenester nært folk, sier Vedum.