Meny
Bli medlem

Sp støtter ordføreropprøret mot regjeringen

Sist endret: 27.09.2020
Hele 260 av landets ordførere har signert et opprop på initiativ fra Lokalsamfunnsforeningen. Ordførerne reagerer på forslaget til kommunalminister Jan Tore Sanner om et nytt inntektssystem for kommunene. Ordførerne får full støtte fra Sp.


 

 
- Med dette forslaget vil alle kommuner mellom 10- og 20 000 innbyggere tape. Også svært mange kommuner med mindre enn 10.000 innbyggere vil komme tapende ut av dette. Det betyr mindre penger til eldreomsorg, skole og veibygging, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.
 
Blant ordførerne som har skrevet under på oppropet finner man svært mange av de som vil tape på det det nye inntektssystemet, men man finner også ordførere som på papiret vil komme godt ut av det.
 
- Vi vet at mange av disse ordførerne føler at det nye inntektssystemet er et nytt pressmiddel fra Sanner for å få opp tempoet i kommunesammenslåingsprosessen til regjeringen. Det vi ser nå er at kommunesammenslåing blir til tvangssammenslåing basert på økonomiske trusler og utrygghet, og ikke på reell frivillighet og fakta. Økonomisk tvang er også tvang, sier Marit Arnstad.
 
Senterpartiet har over lang tid kjempet mot kommunereformen, som de mener er en sentraliseringsreform. Nå mener Arnstad at Høyre og regjeringen også bruker pisken for å få gjennom reformen.
 
- Vi har tidligere hevdet at Høyre og regjeringen i dette spørsmålet har signalisert at de vil tvinge kommuner til sammenslåing, da har de nektet for det. Nå ser vi at de likevel tyr til økonomisk press av kommunene, de setter velferdstilbudet i spill. Dette er endring av spillereglene underveis, og et rått spill fra statsrådens side, fortsetter den parlamentariske lederen.
 
Arnstad mener Høyre har glemt at de var en del av flertallet som avviste statlig tvang da spørsmålet om kommunesammenslåing sist ble behandlet av Stortinget i 1995. Så langt har ingen høyreordførere signert oppropet. Selv ikke de som kommer dårlig ut av det.
 
- Det kan virke som at Høyre nå svinger partipisken. Det kan rett og slett se ut som at tvangstanken er så sterkt rådende i Høyre at ikke bare kommunene, men også egne ordførere, skal tvinges, avslutter Arnstad.