Meny
Bli medlem

Sp tar ikke EØS-omkamp

Sist endret: 27.09.2020
Sp-leder Liv Signe Navarsete slår fast at Senterpartiet ikke vil ta omkamp om EØS-avtalen i en ny rødgrønn regjering. ? Jeg ønsker å presisere at utmelding av EØS ikke vil være tema, på samme måte som EU-medlemskap ikke må være tema for Ap. Da vil denne enigheten stå seg også inn i en ny regjering, sier Senterpartileder Liv Signe Navarsete til ANB.

I kjølvannet av EØS-debatten i fagbevegelsen har det oppstått tvil om Senterpartiets holdning til EØS-avtalen i en eventuell fortsatt rødgrønn regjering etter valget til høsten, medler ANB.

– EØS skal ikke få stå i veien for en rødgrønn regjering, sier Navarsete og gjør Anne Enger Lahnsteins ord fritt til sine. Det politiske landskapet har ikke forandret seg. Ingen partier har endret standpunkt. Derfor er det viktig for meg å rydde unna den uklarheten som er knyttet til utmelding av EØS i en ny rødgrønn regjering, sier Sp-lederen.

– Vi tar ingen omkamp på utmelding av EØS, som nå er i ferd med å bli en stor sak. Det er det ingen grunn til. Vi sier det samme som vi har sagt før. Jeg har veldig lave skuldrer, men ser at enkelte medier blåser opp denne saken som lever sitt eget liv. Jeg må slå fast at en slik avsporing vil skygge for den viktige debatten om EØS som jeg mener vi skal ta. Det handler om demokrati, hvordan enkeltdirektiv vil påvirke hverdagen til folk og det norske styringssystemet. Denne debatten engasjerer flere enn før, men så langt har det ikke beveget det politiske landskapet, sier Navarsete til ANB.

Sp-lederen viser til at de tre rødgrønne partilederne før valget i 2005 satte opp noen viktige politiske stabbesteiner: Nei til EU, ja til EØS og ja til NATO var budskapet.

– Dette har ikke vært tema for forhandling etterpå og er det ikke nå heller, poengterer Navarsete. Jeg er litt forundret over at det har blitt en stor sak, legger hun til.

– Jeg er veldig fornøyd med at Senterpartiet har bidratt til å forandre EØS-debatten i Norge og holdningen til EØS-spørsmål i regjeringen. Vårt utgangspunkt er hele veien å ivareta nasjonale interesser. Derfor må vi kontinuerlig diskutere EØS og ulike spørsmål og direktiv knyttet til denne avtalen. Vi har fått gjennomslag for viktige saker, sier hun og nevner veto mot postdirektivet, fortsatt hjemfall for vannkraften og fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift.

– Det er viktig å jobbe videre med å videreutvikle bruken av handlingsrommet. Her er jeg stolt over det Sp har bidratt til, sier hun.

– Så det er uaktuelt for Senterpartiet eksempelvis å ta arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen, spør ANB.

– Vi har den samme holdningen som vi har hatt knyttet til den rødgrønne enigheten om EØS. Vi har hele tiden ønsket å bruke vetoretten mer enn vi har gjort. Nå har vi gjort det på postdirektivet. Vi har også ønsket å være tøffere i møtet med EU. Det har vi også vært, for eksempel i saken om prosenttoll på ost og kjøtt, sier hun.

– Det skjer debatt om tilknytningsform i hele Europa. Senterpartiets langsiktige mål om å erstatte EØS-avtalen med handelsavtale og andre typer avtale med EU står fast. Det er jeg ganske sikker på at landsmøtet i Senterpartiet vil bekrefte. Friheten til å diskutere det har vi hatt, og den skal vi ha, sier Navarsete til ANB.

.