- Av lærere under 30 år har nær 70% av de som underviser i kunst- og håndverk ingen formell utdanning i faget. Særlig barneskolen har svært få lærere med kompetanse i kunst- og håndverk. Det er svært uheldig, sier Anne Tingelstad Wøien, stortingsrepresentant for Senterpartiet og andre nestleder i KUF-komiteen på Stortinget.
Ved innføringen av Kunnskapsløftet ble estetisk kompetanse ikke definert som en grunnleggende kompetanse. De praktisk-estetiske fagene sin plass i grunnskolen er redusert fra 20 til 12 prosent fra 2000-2010.
- Noen hevder vi har det laveste tilbudet av kreative aktiviteter av alle PISA-land. Det bekymrer Senterpartiet at disse fagene ikke verdsettes på lik linje som andre fag. Australia har fastsatt ny læreplan der kunstfagene har styrket sin stilling. Også i Finland satser på de praktisk-estetiske fagene. Nå må vi også gjøre det, sier Tingelstad Wøien.
Senterpartipolitikeren er redd for at innen vi ser verdien av de praktisk-estetiske fagene så kan vi risikere at kompetansen har forsvunnet fra lærerutdanningsinstitusjonene.
- Det må ikke skje! Derfor kan vi ikke vente i flere år på at dette skal innføres. De siste årene har vi satset kraftig på å styrke realfagene og det er flott med etter- og videreutdanning i matematikk, men mens vi holder på med det må vi ikke la de praktiske fagene og kunstfagene dø, sier Tingelstad Wøien.
- Ønsker vi kvalitet, kreativitet og motivasjon i skolen så må vi ha lærere med kompetanse også i de kreative fagene. Vi trenger kritisk og kreativ tenkning i en fremtid vi vet ikke blir som nåtida, avslutter Tingelstad Wøien.