Meny
Bli medlem

Statsråd Høie skaper stor uro i helse-Norge

Sist endret: 27.09.2020
Helseminister Bent Høie måtte i Stortingets spørretime i dag svare på flere spørsmål om akuttkirurgi og hvordan fremtidens sykehusstruktur kommer til å se ut. Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, var tydelig mot helseministeren fra Stortingets talerstol.

Toppe pekte på at statsrådens sykehustale, der han slo fast at å drive akuttkirurgi krever et pasientgrunnlag på minst 60-80.000, har ført til stor utrygghet rundt om i hele Norge.
 
-    Fra nord til sør har statsrådens uttalelser skapt stor utrygghet. Signalene har destabilisert sjukehusorganisasjonen. Sterke fagmiljø er blitt i tvil om framtida for egen arbeidsplass. I påvente av stortingets vedtak i nasjonal helse- og sykehusplan, har utvikling stoppet opp og det har oppstått et faglig vakum. Det fører selvsagt til dårligere rekruttering og en svekking av kvaliteten, sier Toppe.
 
-    Hvordan kan statsråden få seg til å sette sykehus-Norge i en sånn situasjon, med ekstrem utrygghet uten at det er faglige argumenter for å gjøre dette? spurte Toppe fra talerstolen.
 
Helseministeren svarte at han ønsket å ha en åpen dialog, men var uenig i at han har vært med på å skape usikkerhet ved norske sykehus. Svaret fra helseminister Høie imponerte ikke Toppe.
 
-    Jeg har ikke møtt en eneste praktiserende indremedisiner ved norske sykehus som mener det er en god ide å fjerne kirurgene fra akuttmottakene, men jeg har møtt mange frustrerte fagfolk som er fortvilet over den usikre situasjonen statsråd Høie har skapt, sier Toppe.

Per Olaf Lundteigen, også fra Senterpartiet, mener at Høie tilslører saken og vrir seg unna å svare skikkelig på spørsmålene han får om fremtiden til sykehus-Norge.

-    Det er nødvendig å si det fra stortingets talerstol: Statsråden er en av de fremste i tilsløring med stor frimodighet! Frimodigheten er så stor at statsråden mener at sentralisering  av sykehusenes akuttkirurgi gir bedre kvalitet for folk fordi det erstattes med ambulansetjeneste. Fagfolk og berørte vet selvsagt at det ikke er sant, sier Lundteigen.
 
-    Han sier han er opptatt av lokalsykehusene, men vil ikke svare på hva han mener et lokalsykehus skal inneholde. Samtidig ser vi at folk ifra Høies eget parti er alvorlig bekymret for sykehustilbudet rundt om i landet uten at Høie ser ut til å ta særlig notis av det heller, avslutter Lundteigen.