Meny
Bli medlem

Takk for maten, Listhaug!

Sist endret: 16.03.2017 #Oppland
Hvor ble det av den framsnakkinga av næringa som ministeren var så opptatt av, spør Bengt Fasteraune og Mariann Skotte i dette innlegget.

Det er med vantro vi observerer landbruksminister Sylvi Listhaug sin takk-for-maten-tale under Frp sitt landsmøte sist helg: «Å flytte på landbruket er som å flytte på en kirkegård. Du får lite hjelp av de som er der.» Er det greit å takke for maten med en slik uttale? De fleste vil nok si nei. Mest av alt sier det en hel del om statsrådens respekt for en hardtarbeidende yrkesgruppe som setter vårt daglige brød høyt. En yrkesgruppe hun skal være øverste talsperson for. En yrkesgruppe som forbrukere av norsk mat har stor respekt for. En yrkesgruppe som har ansvar for en av landets viktigste oppgaver.

Å takke for maten er barnelærdom, noe man gjør for både å være høflig og for å sette pris på at man faktisk kan spise seg mett. Derfor faller ikke takketalen til Listhaug i god jord, men føyer seg inn i en rekke av negativ omtale av den gruppen hun egentlig skulle gått i front for og snakket varmt om. Hvor ble det av den framsnakkinga av næringa som ministeren var så opptatt av?

Var uttalen hennes nok et soloutspill for å skape blest rundt egen person, eller ble den sagt i fullt alvor? Vi velger å tro det første. Det er vanskelig å mene noe annet enn at det er et mageplask å sammenligne landbruket med en kirkegård. Denne gangen trampet Sylvi Listhaug over streken, og slike uttalelser kan ikke aksepteres. Det hviler også et stort ansvar på hennes regjeringspartnere i Høyre, som hittil stilltiende har akseptert latterliggjøringen av norsk landbruk. Høyre har landsmøte førstkommende helg, og slik mangel på respekt bør benevnes der. Det er ikke første gang ministeren viser lite respekt for ansvarsområdet sitt. Samme dag som landbruket skulle presentere sine krav i jordbruksforhandlingene, lot hun seg sitere på at det ikke var aktuelt å øke jordbruksoverføringene. Det minste Listhaug nå kan gjøre er å be en anerkjent yrkesgruppe offentlig om unnskyldning, dette angår både de som produserer maten og oss som skal spise den.

For fylkesstyret i Oppland Sp

Bengt Fasteraune, leder

Mariann Skotte, styremedlem

 

Innlegget har stått på trykk i GD, OA og avisa Valdres.