Meny
Bli medlem

Vil skjerpe krav for norsk statsborgerskap

Sist endret: 27.09.2020
Senterpartiet mener at innvandrere som vil ha norsk statsborgerskap, må bestå både en samfunnsfagtest og en språktest før de kan få norsk pass. ? Vi ønsker nå å ha et enda tydeligere fokus på språk og samfunnskunnskap, fordi det er en nøkkel til å lykkes i samfunnet, sier Vedum til Dagsavisen.

Det er i forslaget til nytt program foran stortingsvalget til høsten at partiet vil skjerpe kravene til de som ønsker å bli norske statsborgere, skriver Dagsavisen.

Programkomiteens leder, Trygve Slagsvold Vedum, sier at partiet er inspirert av de amerikanske reglene for statsborgerskap. Vedum mener USA er det landet som har drevet med integreringspolitikk lengst.

– Vi ønsker nå å ha et enda tydeligere fokus på språk og samfunnskunnskap, fordi det er en nøkkel til å lykkes i samfunnet, sier Vedum.

Vedum mener en samfunnsfagtest skal inneholde spørsmål om demokrati, folkestyre og rettigheter og plikter i det norske samfunnet. Språktesten er også helt nødvendig for integreringen.

– Med statsborgerskapet følger rettigheter og plikter. Vi mener det er viktig å stimulere til bedre språk gjennom krav om bestått språktest, understreker Vedum.