Meny

Bokglede og bøker i 500 år

Sist endret: 27.09.2020 - Kathrine Kleveland #Sande og Holmestrand#Larvik#Tønsberg#Færder#Sandefjord#Horten#Vestfold

Visste du at en 18-åring som leser har tre ganger så stort ordforråd som en som ikke leser? Da er det fantastisk å tenke på at det finnes bibliotek i alle kommuner, og at leseglede og tilgang til bøker er der for alle. Gratis bibliotek er rett og slett en fantastisk oppfinnelse, sier 2. kandidat på fylkestinglista, Kathrine Kleveland

Kathrine Kleveland. Foto_Lisbeth Glittum
Kathrine Kleveland, 2. kandidat Vestfold og Telemark Sp slår et slag for bøker og leserglede.
Foto: Lisbeth Glittum

Mange har fått med seg at vi kan feire bøker og leseglede hver eneste dag i hele år. Det er nemlig 500 år siden de to første norske bøkene ble trykt i Norge. Det var to katolske bøker som fortsatt finnes på Nasjonalbiblioteket. Jubileumsåret skal markere fri trykkekunst og fri norsk litteratur gjennom 500 år. 

Gratis bibliotek er rett og slett en fantastisk oppfinnelse. Stadig flere bibliotek har også et meråpent tilbud basert på tillit, der vi kan komme inn hele døgnet. I Holmestrand gleder jeg meg stadig over at bibliotekdørene åpner seg for meg når jeg vil, fordi jeg benytter meg av meråpent-tjenesten. Enkelt kan jeg både låne og levere, og det er så flott at det fungerer basert på tillit.

 

Det skrives bøker om bibliotek også. I boka Det norske biblioteket har fotograf Jo Straube besøkt og tatt bilde av mer enn 200 norske biblioteker landet rundt, mens Frode Grytten skrev tekstene. Denne boka måtte jeg bare eie, så den står i min egen bokhylle.

 

Forfatter Susan Orlean turnerer USA rundt med boka «The Library Book», om folkebiblioteket i Los Angeles. Boken inneholder historie, arkitektur, menneskene, arkivene, USAs største bibliotekbrann, oppbyggingen med mer. Hun sa i et intervju med DN: «Med Donald Trump som president og samfunnet kokende av fremmedfrykt, murbygging og sinne, er biblioteket blitt et fristed som inkluderer, som ikke dømmer, og der det spiller liten rolle hvor mye penger du har. Det er vakkert.».

 

Jeg kan som Susan Orlean si at biblioteket var det første stedet jeg fikk utforske på egenhånd. Jeg bodde som lita jente knapt 100 meter fra bibliotekfilialen i bygda mi, Hillestad. Opp den smale trappa på Fjellhall var en egen verden, som ga meg mange rom inn i nye verdener.

Lesing er viktig for demokratiet vårt. Kunnskap fra skolegang og utdannelse har utviklet samfunnet vårt. Samtidig gir lesing så mye mer. Via bøkene jeg leser og hører, får jeg del i mange andres liv og opplevelser. 

Ikke alle forfattere kan skrive det de vil. Vestfold fylkeskommune ble første frifylke i Norge i fjor. Da fantes det allerede 65 fribyer og regioner, over hele verden. Det omfatter omkring 200 forfattere og kunstnere. En friby forplikter seg til å ta imot en forfulgt forfatter og eventuelt familie i to år. Fribyforfattere kommer til Norge på FNs flyktingkvote. I Vestfold har forfatterne kontorplass på biblioteket der de bor.

Bibliotek, arkiv og museum er kilder til kunnskap og opplevelser, historie og ny kultur. Senterpartiet vil verne om disse kulturarenaene og gjøre dem tilgjengelige for flere. Derfor vil Senterpartiet sikre gratis tilgang, ikke bare til bibliotek, men også til flere museer.

Bibliotekene har overlevd utviklingen og modernisert seg. Bibliotekene er i dag viktige integreringsarenaer, møteplasser og etterspurte lavterskeltilbud som setter folk i stand til å delta aktivt i samfunnet. Bokåret 2019 er virkelig verdt å feire!

  

Innlegget har stått på trykk i Tønsberg Blad

 

Denne artikkelen ble først publisert 28.05.2019

Relaterte personer

Kathrine Kleveland, Vestfold

Kathrine Kleveland, Vestfold

Fylkesleder i Vestfold Telefon: 928 25 162

Relaterte saker

Gratis museum fordi det er lurt!

Museer er et sted for ny kunnskap, samvær og avkobling. Det er sammen med bibliotek og arkiv gode kilder til kunnskap og opplevelser, historie og ny kultur. Derfor foreslår Senterpartiet en prøveordning med gratis museer.