De som trenger det, skal få sykehjemsplass. Derfor vil regjeringen sette av 3 milliarder kroner til 1500 nye sykehjemsplasser. Regjeringen lover også et løft for de som jobber i eldreomsorgen. Dette gir trygghet for eldre og pårørende over hele landet.
Statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik la i dag frem nyheten om at regjeringen prioriterer midler til 1 500 flere heldøgns omsorgsplasser neste år.
- Det skal være trygt å bli eldre i Norge, enten du trenger hjelp hjemme eller en sykehjemsplass. Av mange viktige saker i dette valget, er eldreomsorg den viktigste. Det er helt avgjørende at fellesskapet tar ansvaret for dette. Derfor setter vi av midler til nye sykehjemsplasser neste år, i tillegg til et løft for de som jobber i eldreomsorgen, sier statsminister og partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.
- Alle som trenger en sykehjemsplass skal få det. Regjeringen vil derfor prioritere fagfolk og kompetanse for god kvalitet i eldreomsorgen. I juni la vi frem en helhetlig eldrereform med en satsning på flere hele og faste stillinger, bedre arbeidsdeling av oppgavene, og trygge helsetjenester i hjemmet. Det er viktig for at vi skal ha en trygg og god eldreomsorg for flesteparten av eldre som ønsker å bo hjemme lengst mulig, men også de som trenger sykehjemsplass, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Derfor kan regjeringen allerede nå varsle at 300 millioner kroner vil bli bevilget til første års utbetaling over budsjettet til Helse- og omsorgsdepartementet for 2024. Flere prosjekter er så godt som klare og vil nå kunne få tilsagn om tilskudd slik at bygging av nye sykehjemsplasser kan starte.
- Vi vil bidra til gode tjenester nært folk og støtte opp om det viktige arbeidet kommunene gjør for å sikre en verdig eldreomsorg. Tilskudd til utbygging av flere sykehjemsplasser er svært etterspurt av kommunene og helt sentralt for å ruste oss for framtida. Økte midler til kommunene, sammen med tillitsreform i offentlig sektor og et desentralisert utdanningstilbud er viktig for at vi skal kunne møte utfordringene i omsorgstjenestene, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.
Økt heltid og styrka kompetanse
Regjeringens eldrereform setter også tydelige mål om økt heltid og rett kompetanse i eldreomsorgen. Dersom deltidsansatte i helse- og omsorg arbeidet heltid ville vi hatt mer enn 30 000 flere årsverk.
- Vi trenger en trygg offentlig eldreomsorg med flere hele og faste stillinger og satsning på kompetanse. Da er det avgjørende med gode arbeidsvilkår. Undersøkelser viser nå store forskjeller mellom lønn i offentlige og kommersielle sykehjem.. Vi mener kommersialisering av eldreomsorgen er feil strategi for å rekruttere fremtidens fagfolk, sier Jonas Gahr Støre.
Hovedtiltakene i regjeringens satsing på fagfolk og kompetanse er:
- Utvide Tørn-prosjektet som nesten 100 kommuner deltar i for flere hele og faste stillinger, og nye arbeidsformer som gjør at fagpersoner får mer tid med brukere
- Øke andelen hele og faste stillinger
- En ny og bedre hjemmetjeneste som styrker forebyggende og helsefremmende innsats gjennom faste team, aktivitetsgaranti, og en egen helseteknologiordning
I tillegg har regjeringen kontinuerlig styrket kommuneøkonomien, som er helt avgjørende for god bemanning og kvalitet i tjenestene. Det er det som betyr noe for brukerne og deres pårørende.
- Eldreomsorg og andre viktige velferdstjenester i hverdagen er det i stor grad kommunene som har ansvar for. I en tid med fortsatt sterk kostnadsvekst, har regjeringen varslet en økning i frie inntekter på nær 6 milliarder kroner slik at kommunene blant annet kan styrke bemanningen innenfor helse- og omsorgssektoren, sier kommunal- og moderniseringsminister Sigbjørn Gjelsvik.