Meny
Ernas pinlige fornektelse

Ernas pinlige fornektelse

Sist endret: 16.08.2023 #Hedmark

Høyre og Erna Solberg jobber stadig for en omfattende sentralisering av Norge. Senest i mars gikk Høyres landsmøte enda en gang inn for at Høyre-styrte kommuner etter valget skal gå inn for nye kommunenedleggelser, skriver Per Martin Sandtrøen.

- av Per Martin Sandtrøen, stortingsrepresentant for Hedmark og medlem i Stortingets finanskomite

Det er ikke rart at Høyre ønsker å legge ned flere kommuner. Hvis man ønsker sentralisering av Norge, er kommunesammenslåinger det mest effektive virkemidlet man har. Det finnes ikke én eneste kommune i Norge uten barnehage, skole og sykehjem. Men det finnes en lang rekke nedlagte kommuner der slike tjenester har forsvunnet. Konsekvensen er åpenbar: Lokalsamfunnet fraflyttes og landet vårt sentraliseres.

Erna Solberg virker ikke å ha særlig tro på at vi kan ta vare på og utvikle hele landet vårt. I sin egen bok skriver Solberg blant annet at «De kreftene som har ført folk fra bygd til by i århundrer maler videre på, jevnt og trutt». Erna hevder at det blir vanskelig å gjøre alle stedene i Norge til «vinnere», og at «Vi politikere må da kanskje våge å si at det er bedre at noen offentlige arbeidsplasser legges til en mellomstor kommune i stedet for en bitte liten kommune».

Høyres ønske om kommunenedleggelser går som hånd i hanske med denne beskrivelsen. Hva vil skje når en rekke kommuner i Norge legges ned? Jo, arbeidsplasser legges ned i det som var de mindre kommunene før sammenslåingen, og flyttes inn til sentrum av det som ble den nye større kommunen. Siden Erna Solberg ikke mener at alle kommuner og lokalsamfunn i Norge kan gjøres til «vinnere», er det åpenbare spørsmålet: Hvem er det Høyre mener kan gjøres til tapere? Er det innlandskommuner som Engerdal og Rendalen? Er det øysamfunnene våre på Hitra og Frøya, som ikke er store nok til å bestå hver for seg? Skal lokalsamfunnene i Finnmark som Vardø, Båtsfjord og Berlevåg som skal forlates? Senterpartiet vil ikke svekke, men tvert imot styrke alle disse stedene. Norge er ikke Norge uten at vi har levende lokalsamfunn over hele landet!

Solberg ser ut til å ha oppdaget at kommunenedleggelser ikke er en populær sak, og forsøker seg 15. august i Nationen på å si at kommunenedleggelser «.. er ikke en stor sak for oss…», men påpeker likevel at Høyre «.. har et prinsipp om at vi ønsker det».

Ernas pinlige forsøk på fornektelse blir fylt opp med hule argument om at Norge trenger flere kommunenedleggelser og større kommuner for å gi folk bedre tjenester. Faktum er at folk som bor i i små kommuner i gjennomsnitt er mer fornøyde med kommunale tjenester som barnehage, skole og eldreomsorg enn innbyggere i større kommuner. Kanskje det er på tide å lytte til de som faktisk bor i disse kommunene?

Høyre la ned kommuner sist de hadde makten. Mange av kommunesammenslåingene skjedde med tvang. Uansett om Solberg forsøker å tildekke det, vedtok Høyre under sitt landsmøte i vinter at de ønsker å fortsette å legge ned kommuner i Norge. Høyre ønsker at sine ordførerkandidater nettopp skal jobbe med dette som mål.

Under det samme landsmøtet, løftet Solberg det som trolig er Høyres aller største drøm med Norge: Å melde oss inn i EU. I stedet for å bruke tiden på å drømme om og jobbe for å gi bort makta til elitene og byråkratene i Brussel, anbefaler jeg Solberg å heller la den bli værende i Norge og i lokalsamfunnene våre over hele landet. La oss heller være stolte av at vi har klart å bygge et land med levende lokalsamfunn fra nord til sør. En god start ville være å gi Høyres ordførerkandidater en klar beskjed om å ta vare på de kommunene og lokalsamfunnene vi har. For Senterpartiet er utvikling av hele Norge målet. 

 

Relaterte personer

Per Martin Sandtrøen

Stortingsrepresentant (Hedmark)
Medlem i Finanskomiteen

Rådgiver
Inger Johanne Sveen, [email protected], 412 39 835
Telefon: 233 13 427 Les mer