Meny
2022 Marit Arnstad, portrett

Gratulerer med 60 år-dagen, Marit Arnstad!

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad fyller 60 år onsdag 4. mai. Hun har de siste tiårene vært en av landets mest markante politikere – statsråd i to regjeringer og innvalgt på Stortinget i fem perioder.

Juristen Marit Arnstad er født og oppvokst på Skatval i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Den tett sammenvevde familien på Vestre Arnstad har i flere generasjoner vært aktive i samfunnslivet og fostret flere viktige politikere. Allerede som 17-åring ble Marit Arnstad nestleder i Senterungdommen i Nord-Trøndelag. I 1982 ble hun nestleder i Senterungdommens Landsforbund og i 1986 ungdomspartiets leder. I 1989, da Syse-regjeringen ble dannet, ble Arnstad politisk rådgiver for miljøvernminister Kristin Hille Valla.

Arnstad engasjerte seg sterkt i EF-kampen og var en viktig tillitsvalgt i Nei-bevegelsen. Ved stortingsvalget 1993 ble hun innvalgt på Stortinget første gang og gikk rett inn i den viktige Utenrikskomiteen. I Sentrumsregjeringen 1997–2000 var Arnstad olje- og energiminister. I 2001 kom hun igjen på Stortinget, og i 2003 ble hun for første gang parlamentariske leder.

Jussen ble hennes fag, selv om hun også arbeidet som journalist i yngre år. I årene hun ikke har vært på Stortinget, har hun praktisert som advokat – blant annet i Schjødt og Arntzen de Besche. Hun har dessuten hatt en rekke tyngre styreverv.

I juni 2012 gjorde Marit Arnstad politisk comeback som samferdselsminister i den rødgrønne regjeringen og høsten 2013 vendte hun tilbake til Stortinget, hvor hun i 2014 igjen ble parlamentarisk leder. Hun er en respektert politisk allrounder og har representert Senterpartiet i et bredt spekter av fagkomiteer. Hennes politiske partnerskap med Trygve Slagsvold Vedum har det siste tiåret gitt Senterpartiet stor uttelling og brakt partiet til høyder som kun kan måles mot Anne Enger-æraen på 1990-tallet.