Meny
barn-barnehage-24025632277_3ab60fbaba_o

Redusert barnehagepris gir sterkere fellesskap

Regjeringen går inn for å redusere maksprisen for barnehage til med 1000 kroner til 2000 kroner i måneden fra 1. august 2024. I 189 distriktskommuner blir maksprisen på 1500 kroner, skriver Anne Beathe Tvinnereim.

- av Anne Beathe Tvinnereim, nestleder for Senterpartiet og Utviklingsminister

Et slikt velferdsløft er mulig fordi regjeringen har tatt kampen om å innføre skatter på deler av overskuddet til de største havbruksselskapene.

En kamp vi tok fordi vi har et mål om økte fødselstall og å gjøre hverdagen lettere for folk.

For å nå målet om at alle skal kunne ha mulighet til å delta på fellesskapsarenaene i samfunnet, og ha mulighet til å få så mange barn som de ønsker seg må det politiske prioriteringer til.

Høyre lyttet til de store oppdrettsselskapenes behov for å skulle beholde alt av superprofitten sin, og stemte imot innføringen av lakseskatten.

Vi så behovet for å bruke en andel av overskuddet som blir skapt på norske naturressurser på det norske fellesskapet. For vi har troen på den norske nasjonalstaten som den trygge rammen rundt hverdagen vår.

Derfor har vi gjort halvdagsplass på SFO gratis for 1- og 2-klassinger, derfor har vi gjort barnehage gratis fra tredje barn i barnehagen av og derfor styrker vi områdesatsingene for å heve områder med særskilte utfordringer.

Da vi gikk i regjering i 2005 var maksprisen for barnehage rundt 5500 kroner – målt i 2024 kroner. Etter åtte år i regjering hadde redusert den til under 3500.

Deretter kom Høyre og Erna Solberg og økte barnehageprisen til rundt 3700 kroner, mens vår regjering nå setter prisen ned til 2000 kroner.

Erna Solbergs historikk med økning av barnehagepriser, og motstand mot at de som har mest skal bidra mer til fellesskapet, viser at Høyre i mindre grad ser behovet for å bygge sterkere fellesskap i nasjonalstaten Norge.

I Senterpartiet og Arbeiderpartiet ser vi behovet for sterkere fellesskap. Vi ser behovet for at vi trenger en ny generasjon med arbeidsfolk over hele landet. Folk som kan ta vare på våre eldre, til å bygge nytt og for å utvikle hele Norge videre.