Meny

Vår sommer på Stortinget

Av Oda Maria Irgens Hokstad og Ingrid Nikoline Sand

Lufta begynner å bli kaldere, dyra blir hentet hjem fra beite og vi er tilbake på skolebenken. Etter en sommer med gunstige lunsjpriser i Stortingsresturanten og ispauser med, subjektivt sett, landets beste politikere, er en mørkere tid i vente for to unge studenter som akkurat har hatt tidenes sommerjobber.

37214911_10155761893762634_2869896318258511872_n
40694667_526902394416306_2748980649435070464_n

Som traineer for Senterpartiet har vi hatt ett kontor i Senterpartiets gang på Stortinget og prøvd å holde liv i gruppa til tross for mye ferieavvikling. Hver mandag har en ny representant møtt opp på jobb for partiet, og hver fredag (helst så tidlig som mulig) har de dratt igjen. Men hver uke har vi vært der.

Mye av arbeidet har gått med til å skrive utkast til leserbrev, og å sende ut leserbrev til alle landets aviser. Tørken ga oss mange muligheter til å komme på i media, og våre politikere var på!

Sladder om Sandbergs forhold til en ung iransk kvinne ble snakket om over mange kopper kaffe, flere uker før hverken forholdet eller Iran-turen ble kjent i media.

40667507_316712882429900_5280217731252092928_n

Statistikk over antall bjørne- og ulvedrept sau ble ført og statsråder ble bombardert med skriftlige spørsmål

Mens det stormer lengst nord i landet, kan det virke som om statsrådene er redde for litt skvulping i sine kaffekopper i regjeringskontorene. Spørsmålene fikk vage svar. Hva vil nå skje med inndelingen av Norgeskartet og fylkenes oppgaver?

Vi er i alle fall to som helst ville sett høsten spill fra innsiden, i maktens korridorer. Lesesalene får duge, enn så lenge. 

Det var ikke hver dag med like spennende nyhetsbildet denne varme sommeren. Og det var kanskje flere leserbrev som ble forkastet enn brukt. Å bli blunket til av Bjørnar Moxnes og sett opp til av Jan Tore Sanner i Stortingssalen blir ikke glemt med det første. Men det er samtalene med våre dyktige politikere i partiet som har vært det absolutt mest verdifulle. Hver morgen diskuterte vi nyheter og saker med kunnskapsrike og engasjerte politikere og rådgivere.

40684676_975278149342982_1376395284447232_n

Ikke bare ble vi kjent med de dyktige politikerne i stortingsgruppa vår, men også menneskene. Gjennom lange bilturer, ispauser og lunsjer ble vi kjent med de flotte og morsomme folka som står på for partiet og landet.

Det viktigste vi jobbet med må være tørkekrisa for bøndene samt situasjonen i Troms og Finnmark. På en måte var disse sakene både de mest spennende og de mest utfordrende å jobbe med. Å se bønder som halvsover på grovformøtet fordi de jobber døgnet rundt for å redde dyra sine, og være på et knusktørt beite med kuer som skal til slakt, gjør inntrykk. Det er tøffere å takle når du ser det med egne øyne, i stedet for å lese om de som tall i aviser, men det er samtidig utrolig viktig. Stortingspolitikerne våre er flinke til å reise rundt og besøke folk, snakke med de om sine utfordringer og suksesser. Vi er veldig stolte av de for det, de tar folk på alvor og ser de som mennesker, ikke tall.

Vi hadde gleden og privilegiet å få være med på flere turer. For Senterungdommen var vi med til sommerleir i Svolvær, Lofoten. Her fikk vi blant annet være med på skikkelig lofotfiske, og se den fantastiske naturen vi har i nord. Med Opplandsrepresentantene ble det flere bilturer. Først ut var Ivar Odnes som tok oss med i romskipet sitt (Teslaen) på tur til Drangedal i Telemark for å høre hvordan situasjonen var der etter mange skogbranner. Deretter fortsatte romskipet til Kongsberg i Buskerud hvor vi snakka med en bonde som var rammet av tørken, her møtte vi også kuer som skulle sendes på slakt. Marit Knutsdatter Strand tok oss med til hjemfylket hvor vi fikk være med på et møte med Høgskolen i Innlandet på Lillehammer før vi dro på grovformøte på Fagernes.

Tirsdag 7.august hadde vi tidenes flydag. Vi fløy først fra Gardermoen til Andenes via Tromsø. Her fikk vi omvisning på Andøya flystasjon som innebar prøvesitting i et av Orionflyene. Etter besøket var vi med på oppstartsmøte for Andøy Senterungdom, før vi fløy tilbake til Gardermoen via Bodø med stopp i Svolvær. En utrolig spennende dag, men vi fikk litt nok av å fly for en stund.

Siste vi gjorde i super-sommerjobben var gjennomføringen av Arendalsuka. I forkant av denne lå det ukesvis med forberedelser for både oss, senterungdommer, rådgivere og representanter. Vi hadde ansvar for å støtte og hjelpe representantene slik at de kom seg dit de skulle og hadde fans i salen. Dette var en utrolig spennende og morsom uke, med debatter i store og små forsamlinger, minglefest, bondepub, partitime, båtbesøk og mye gratis mat.

Etter å ha sett hvordan partiet arbeider, fra innsiden, er vi bare blitt enda mer stolt over det arbeidet Senterpartiet gjør i norsk politikk. Ikke minst har vi blitt enda mer engasjerte og motiverte. Kanskje en dag er det vi som kjører rundt på traineer i vårt ganske land og får de håpefulle til å bombardere statsråder med spørsmål på våre vegne. Tiden vil vise. Vi er veldig takknemlige for denne muligheten og opplevelsen (og karbonadesmørbrødene i stortingsrestauranten), så til alle som har vært med på morgenmøter, lunsjpauser, ispauser, turer, og mye mer som har gjort dette til en uforglemmelig sommer: takk!