Norsk matproduksjon
Norsk matproduksjon må styrkes slik at vi kan produsere mer mat i Norge til vår egen befolkning og opprettholde kulturlandskap og arbeidsplasser over hele landet. Trygg, norsk mat laget på norske ressurser er en viktig del av norsk beredskap, verdiskaping og kulturarv. Senterpartiet vil styrke lønnsomheten, sikre inntekter og velferdsordninger for bøndene og øke sjølforsyningsgraden, slik at matproduksjon gir attraktive arbeidsplasser og levende bygder.
Senterpartiet vil:
- Øke norsk selvforsyning til minst 50 % (korrigert for importert fôr).
- Prioritere jord- og beitemark, økt beredskapslager og mindre matsvinn.
- Satse på rekruttering, forskning og kompetanseutvikling for norsk matindustri og landbruk.
- Bedre rammevilkår for små og mellomstore gårdsbruk, og styrke velferdsordninger for bønder.
- Verne matjord, styrke kanaliseringspolitikken og sikre varierte produksjoner over hele landet.
- Fremme direktesalg, lokal foredling, gårdsturisme og norsk kvalitetsmat.
- Hindre at internasjonale avtaler svekker rammevilkår eller norsk importvern.