Meny
Markering gratis ferge.docx

Historisk markering!

En fornøyd og glad Senterparti-gjeng markerte første dag med gratis ferge!

Fra venstre:

Kristin Sørheim, Øyvind Engvik, Ingunn Oldervik Golmen, Berit Marie Frey, Svein Roksvåg, Olav Håkon Ulfsnes, Ola Rognskog, Henrik Stensønes, Ildri Aresvik Hals, Jenny Kling, Odd Jarle Svanem og Stine Wigum Hagen med lille Tobias

Foto: Jan-Einar Gjerde

Sitat leder, av samferdselsutvalget Kristin Sørheim: Dette er en historisk dag! 

Ombord i 60- åringen Driva var det fult av glade nordmøringer og turister. Det ble servert gratis kaffe og svele. SP har hatt gratis ferge som valgkampsak siden 2005 (se fakta lengre ned)

Endelig har SP sammen med AP innfridd dette på en rekke små samband langs kysten, og flere kommer. Dette betyr enormt mye for næringsliv og pendlere!

De franske turistene var helt overveldet sier en engasjer Jenny Klinge som også var med på markeringen.

Etter valget i fjor fikk SP gjennomslag i Hurdalsplattformen for gratis ferje for alle ferjesamband med under 100 000 passasjerer årlig og til øysamfunn uten noen form for annen veiforbindelse.

Fra 1. juli 2022 er det nå gratis ferje på disse små, men livsviktige ferjesambanda.

I Møre og Romsdal er det

 • Aresvik - Hennset
 • Molde-Sekken
 • Småge – Orta – Ona – Sandøya - Finnøy
 • Brattvåg – Harøya – Fjørtofta
 • Larsnes – Voksa - Kvamsøya
 • Sæbø – Leknes - Skår
 • Festøya - Hundeidvika
 • Standal - Trandal – Valderøya - Store Kalvøy

Neste etappe blir gratis til resten av øysamfunna uten vei. I Møre og Romsdal er det

 • Smøla
 • Gossen
 • Otrøya.

 

Litt historie:

I valgkampen i 2005 løfta SP fram gratis ferjer, og allerede i april 2006 hadde samferdselsminister Liv Signe Navarsete bestilt ei utredning av gratis ferje. Ferje er en del av vegen og betyr mye for næringsliv og bosetting langs kysten. I Sverige hadde de allerede gratis riksvegferjer.

I 2009 ble det starta opp to prøveprosjekter, men SP fikk ikke gjennomslag i Stoltenberg-regjeringa for å sette av bevilgninger på statsbudsjettet til gratisferjer. Etter 2013 har SP sittet i opposisjon.

Billigere og bedre ferjetilbud har vært ei kampsak for oss i Møre og Romsdal SP og vi har jobba mye for å påvirke Stortinget.

I april 2021 leverte SP inn et forslag til Transport- og kommunikasjonskomitèen:

«Høye utgifter til ferge og hurtigbåt rammer skeivt, både sosialt og geografisk. Innbyggerne langs kysten rammes urimelig hardt.» Distriktsdemografiutvalget ledet av Victor D. Norman trakk blant annet fram at gratis eller billigere ferge er et viktig distriktspolitisk tiltak.

Forslag:

 1. Stortinget ber regjeringen innføre en ordning med gratis ferge og hurtigbåt for samfunn uten veiforbindelse til fastlandet og vurdere å gjøre alle fergesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis. Nedstemt, (SP, FrP og R for)
 2. Stortinget ber regjeringen halvere ferge- og hurtigbåtprisene for alle fergesamband med 100 000 eller flere passasjerer årlig. Nedstemt
 3. Stortinget ber regjeringen innføre en årlig nasjonal maksimalpris for pendlere som er avhengige av ferge- og hurtigbåtbilbudet. Nedstemt
 4. Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for hvordan ferge- og hurtigbåttilbudet langs kysten kan sikres og forbedres. Nedstemt. (SP, FrP, R, MDG for)
 5. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til en finansieringsordning som innebærer at staten tar merkostnaden ved klimaomstilling av fylkenes hurtigbåt- og fergetrafikk. Nedstemt
 6. Stortinget ber regjeringen sette ned forskuddsbeløpet for innbetaling til AutoPASS for ferge til 200 kroner.» Nedstemt