Meny
bilde

BARE ÉN JORD

5. juni er Verdens Miljødag og årets tema er som overskriften sier “Bare én jord”

Siden 1972 har FN initiert denne dagen der fokus har vært ulike utfordringer i forhold til klima, natur og miljø.

Vi i Aure Senterparti ønsker å markere denne viktige dagen i år også, og selvsagt er det fristende å snakke om egen politikk, kanskje vise til hva vi som regjeringsparti ønsker å oppnå i perioden vi sitter, men i år har vi valgt et litt annerledes fokus.

I forrige ukes kommunestyremøte fikk vi presentert Ungdata-undersøkelsen i Aure, en undersøkelse som gjennomføres på barne- og ungdomsskolene i kommunen, der vi får innblikk i hvordan denne gruppen tenker om livet nå og fremover. Hva gjør barn og unge på fritida, hva tenker de om egen framtid, om egen psykisk og fysiske helse, om vennskap og om skole. Og vi var nok mange som fikk en liten tankevekker da det viser seg at  flere unge i dag sammenlignet med tidligere er bekymret for framtida.  Grunnene til dette kan være mange selvsagt, men den som har gløttet i aviser, Tv eller sosiale media de siste årene har vel fått med seg skolestreiker, og demonstrasjoner for klima og miljø blant ungdommer. At både engasjement og bekymring er reell skal vi ikke tvile på.

I Senterpartiet snakker vi ofte varmt om nærhet til folk, og akkurat i dag, 5.juni har vi lyst til å oppfordre alle til å ta en prat med de som står oss aller nærmest, nemlig ungene og ungdommene våre. Eller framtida vår, som de jo er!

I møtet med klimaendringer, nedgang i biologisk mangfold og forsøpling på den ene sida, og store globale systemendringer for å nå klimamål på den andre, er det lett å føle på maktesløshet og at man ikke har noe å stille opp med som enkeltindivid. Det er lett å bli bekymret for hvordan man skal kunne få det som voksen, å føle at det man selv kan bidra med ikke betyr noe i det store bildet.

Det viktigste vi kanskje kan gjøre for ungdommene våre er å gi håp. At vi voksne tar bekymringene på alvor, lytter og kommer med forslag og tenker sammen med ungdommen. For det er ting vi kan gjøre både på individ og systemnivå.

Det finnes mange gode organisasjoner som jobber for klima og miljø, og mange politiske partier har også ungdomslag, kanskje kan dere sammen undersøke hva de ulike partiene sier om miljø, energibruk, landbruk, biologisk mangfold og klimamål. Ta også gjerne en titt innom Senterpartiets partiprogram, finn ut om hvordan vi ser på sirkulærøkonomi, landbruk eller bruk kontra vern av skogen? Er dere enige, uenige, litt begge deler? Det som er så flott med lokaldemokratiet vårt, er at vi som sitter i kommunestyret og i ledelsen for et parti, vi er ikke mer enn en telefonsamtale unna. Har dere noen innspill, ris eller ros så blir vi veldig glade for å høre direkte fra dere! Utfordringen er herved gitt!

Som enkeltindivid kan vi også ta gode valg for planeten vår. Utfordre dere selv til å se på eget forbruk når det gjelder klær, mobiler og teknisk utstyr. Kan vi kjøpe noe brukt? Når det gjelder forsøpling har vi som enkeltpersoner mye å bidra med. Hva med å ta en ettermiddagstur med søppelsekk og hansker og rydde litt langs veiene eller i fjæra? Og ikke minst, matsvinn. Følg gjerne kontoen @spisoppmaten på Instagram, der er det det masse tips til hvordan du kan redde matrestene dine! Og nei, det akkurat DU gjør er ikke bare en dråpe i havet eller uviktig, handlingene dine påvirker også de rundt deg!

Da gjenstår det å ønske alle en fin søndag, vi håper alle bruker litt av denne dagen til å reflektere sammen med flokken sin over hvordan vi kan ta gode valg for denne ene jorda vi har.

                GOD MILJØSØNDAG FRA OSS I AURE SENTERPARTI!