Gå til hovedinnhold

Behov for nasjonal plan for energislukende datalagringssentre – I dag, ingen styring!

Skrevet av: Senterpartiet i Strand v/ Linda Asbjørnsen og Alf Henning Heggheim. Lokallagsleder og gruppeleder

Årsmøtet i Strand Senterparti mener at utbygging av energikrevende datasentre ikke kan overlates til det enkelte kommunestyre alene uten en helhetlig vurdering av kraftbalansen og strømprisene. I dag er det ingen overordnet styring, men overlatt til kapitalsterke markedskrefter som lokker lokalpolitikerne med arbeidsplasser. Vi mener det er behov for en nasjonal plan for hvor mange datasentre, og lokalisering av slike anlegg samt retningslinjer for hvilke data som kan lagres der. Videre bør det stilles krav til gjenbruk av spillvarme (energisentral) og at utbygger skal kunne pålegges å kunne bidra til infrastrukturutvikling i tilknytning til slike anlegg. Strand Sp er glad for at vi fikk gjennomslag for behov for en nasjonal plan på årsmøtet til Rogaland Sp 15-16.02. Vi tok også dette opp på nettmøte 14.11.24 med tidligere kommunalminister Erling Sande.

Det planlegges ikke mindre enn fem datasentre i Stavanger-regionen innenfor 30 km fra Domkirken. Green Mountain har i mange år drevet i de gamle fjellhallene på Rennesøy. Videre planlegges det å bygge både på Kalberg i Time og Kvåle i Sandnes. Nylig sa Sandnes politikerne heldigvis nei til datasenter på Vagle. På Jørpeland, et område på 60 dekar, to bygg ved full utbygging på hver 150x30 meter med 21 meters høyde vil dominere stort i landskapsbildet og blant bebyggelsen - på sentralt areal i et transformasjonsområde på Stålverksområdet ved innseilingen til Jørpeland. 

I flere fylker ser vi det samme mønsteret. Kapitalsterke utbyggere frister lokal politikerne med få arbeidsplasser i forhold til areal- og energibehovet til disse datasentrene. Utviklingen foregår ofte på sentrale områder eller dyrkbar jord, med hyppig bruk av dispensasjoner og raske tillatelser. Motstanden er betydelig i lokalsamfunn som Jørpeland, og også planene om en ammoniakkfabrikk i Sauda møter stor motstand. De økende datasentrene og fabrikkene legger press på kraftbalansen og øker behovet for strømforsyning, noe som kan føre til høyere strømpriser for innbyggere og næringsliv ifølge analytikere.

Vårt prisområde NO2 strekker seg fra Bjørnafjorden til Sør-Østlandet. De planlagte datasentrene i Rogaland vil bruke 7 % av Norges kraft, hvor Kalberg-senteret alene forbruker strøm tilsvarende det dobbelte av alle hjem i Stavanger. En NVE-rapport spår en 20 % økning i nettleie i regionen frem mot 2030, og dette vil gjelde landet rundt.

Med grønt skifte og digitalisering forventes datasentertjenestebehovet å tredoble seg i Europa fram mot 2030. Vi berører ca. 40 datasentre daglig via PC og mobilen. Norge, med sitt kalde, fuktige klima, er gunstig for datasentre. I en stadig mer digital verden øker databehovet, noe som krever datalagringssentre for kritiske tjenester til industri og næringsliv globalt.