Meny
Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant og Jon Rikard Kleven, fylkesleiar

Folk fortjener å bli hørt

Neste uke skal Fylkestinget ta stilling til om befolkningen skal få mene noe om en oppløsning av det tvangssammenslåtte fylket Vestfold og Telemark.

Svaret fra Fylkestinget bør utvilsomt være ja.

For Senterpartiet er folkestyret helt sentralt. Politikere er valgt av folket. Politikere er folkets tjenere, ikke folkets herrer, og det er alltid viktig å lytte til folk.

For faktum er at folk aldri formelt har fått uttale seg om hva man synes om Vestfold og Telemark. Beslutningen om at de to fylkene skulle slås sammen med tvang blei tatt uten at noen partier gikk til valg på nettopp dette. Høyre og Frp, som stemte for å bruke tvang sammen med Krf og Venstre ønsker jo ikke å ha en fylkeskommune i det hele tatt!

Prosessen fram mot tvangssammenslåingen har vært grunnleggende udemokratisk, og sammenslåingen er uten folkelig legitimitet. Det kan Fylkestinget rette opp i nå.

Ser man også på valgresultatene av fylkestingsvalget i 2019 og Stortingsvalget i høst, har de en ting til felles: Partiene som stemte MOT tvangssammenslåingen, eller som har åpnet for å løse opp fylket, har fått flertall. Det er årsaken til rødgrønt flertall i Fylkestinget, og at vi i høst fikk ei ny regjering. Det er et kraftig signal folkevalgte på Fylkestinget bør ta inn over seg.

De som ikke ønsker folkeavstemning har blant annet argumentert med at tidsfristen er for kort til å gjennomføre en god prosess, og at en folkeavstemning blir så kostbar, at det vil ikke være verdt det. Regjeringa, ved kommunal- og distriktsministeren, har sendt brev til fylkeskommunen der han slår fast at det skal bli lagt til rette for gode prosesser, samt at staten skal bidra med regninga for gjennomføring av en folkeavstemning. Dette har også blitt bekreftet av finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Alle vikarierende argumenter for å avvise folkeavstemning er altså rydda av veien. Det betyr at spørsmålet til syvende og sist er enkelt – ønsker man å høre hva folket mener eller ønsker man det ikke?

For oss og Senterpartiet er svaret selvsagt: Folk må bli hørt!

Åslaug Sem-Jacobsen, Stortingsrepresentant Telemark SP - Jon Rikard Kleven, fylkesleder