Meny
Kathrine på vedstubben_sommer 2021

God grønn påske!

I påsken skal jeg med stor glede nyte både påskemarsipan og bake og pynte påskekaker, men jeg skal også huske på at det er smart om påsken også er grønn. Det bør vi alle gjøre.
 

Av Kathrine Kleveland, stortingskandidat (Sp)

Vi vet det så godt, men vi gjør det ikke. Nye tall viser enda en gang at vi spiser for lite frukt og grønt i Norge.

Tre av fire svarer i en ny undersøkelse at de foretrekker norske grønnsaker, like mange sier de helst vil handle lokalt. Vi i Vestfold har alle forutsetninger for å spise mer lokal frukt og grønt, både i og utenfor sesong.

I Vestfold og Telemark produseres frukt og grønnsaker av beste kvalitet – året rundt. Gjennom flere generasjoner har dyktige bønder skapt gode fagmiljøer og utviklet produksjonen og produktene slik at det kommer forbrukere over hele landet til gode. Vi bor i et fylke der 20 prosent av landets grønnsaker produseres. 86 prosent av landets asparges dyrkes i Vestfold og Telemark. I tillegg dyrkes hvert fjerde eple i Gvarv, og gjør at 30 prosent av eplene i Norge kommer fra fylket vårt. For ikke å glemme den sprø og gode Vestfoldsalaten.

Både jorda og klimaet i Vestfold gjør at vi dyrker forholdsvis mer enn det arealet vårt skal tilsi. Vestfold utgjør bare 0,7 prosent av Norges samlede areal, men har 22 prosent av landets grønnsaksareal. Da blir jordvernet ekstra viktig, denne jorda må vernes mot asfalt, bane eller næringsbygg.

Forrige regjering fjernet skolefrukten. I Hurdalsplattformen/regjeringsavtalen vil Senterpartiet innføre et sunt og enkelt skolemåltid. Jeg forutsetter at frukt og grønt blir en naturlig del av det. Ernæringsmessig riktig sammensatt sunn skolemat til alle i grunnskolen hver dag vil være den enkleste måten å endre kostholdet på i Norge!

Det er svært gledelig at stadig flere ønsker å dyrke sine egne grønnsaker eller utvide hagen med flere frukttrær, for å produsere mer egen mat, i alle slags skalaer. Og har du ikke hage gir gulrøtter i melkekartonger eller noen krukker og kasser med tomater, vårløk eller krydder mye glede.

La det gå sport i å bruke rikelig med frukt og grønnsaker til alle måltider nå i påsken. Det gir matglede og er bra for folkehelsa å putte inn frukt og grønt som en del av hverdagskostholdet. Kunnskap om mat, sunne matvaner er det beste forsvar for å bevare ei fortsatt god helse.

Da er det bare å ønske en riktig god og grønn påske!