Gå til hovedinnhold

Sentraliseringen av domstolene må stoppes

Høyre, FrP, Venstre og KrF har sentralisert alt de kommer over de siste 6 årene. Nå er de også i full gang med domstolene i hele landet. Se nederst i saken for å se om din tingrett er foreslått nedlagt.

I høst kom rapporten regjeringen hadde bestilt om domstolstruktur. Den foreslår å legge ned 40 av 61 tingretter. Utvalget som skrev rapporten var helt uten representasjon fra distriktene, og gitt et mandat med en klar beskjed om å sentralisere.

Bakvendt strukturdebatt

Senterpartiet mener stedlig representasjon er viktig også for domstolene og er imot den storstilte nedleggelsen regjeringen legger opp til. Derfor fremmet vi forslag om å stoppe sentraliseringen av domstoler. Forslaget ble debattert og votert over i Stortinget i forrige uke.

Under debatten sa Emilie Enger Mehl, en av våre to representanter i justiskomiteen: - Det er samme oppskrift som i regionreformen. La oss tegne et kart først og så ser vi på formålet av kartet etterpå. Det mener Senterpartiet er en helt bakvendt måte å se på store spørsmål som struktur på.

Domstolene har vært under press lenge. Regjeringen og domstolsadministrasjonen har nektet små tingretter å ansette nye folk, oppgradere lokaler eller digitalisere seg. Mehl er ikke i tvil om hvorfor regjeringen gjør dette.

- Gjennomgående nektes mindre eller nedleggingstruede domstoler å ansette nye folk, oppgradere lokalene sine eller digitalisere. Regjeringen og domstolsadministrasjonen tvinger dem til å henge etter i utviklinga og bruker så dette som et argument for å legge dem ned, sa Emilie Enger Mehl.

Sentraliserer også jordskifteretten

Senterpartiet mener at denne typen styring av domstolene har svært uheldige konsekvenser, ikke bare for lokalsamfunnene rundt om, men også tiltroen til rettssystemet og domstolenes uavhengighet. Regjeringen tvinger fram sentralisering gjennom budsjettkutt og administrative vedtak. Det skjer utenfor demokratiet og det kan bli en trussel mot domstolenes uavhengighet.  

De store strukturendringene gjelder ikke bare tingretter, også jordskifterettene er truet. Jordskifteretten skal være lokalt forankret og er på mange befaringer. En sentralisering av denne tjenesten vil bety mye reising både for domstolens ansatte og partene i små lokale tvister.

Under voteringen tirsdag 28. januar fremmet Senterpartiet derfor følgende forslag:

Senterpartiets forslag i Stortinget:

  1. Stortinget ber regjeringen utsette behandling av Domstolkommisjonens delrapport om struktur inntil kommisjonens fullstendige utredning foreligger i 2020.
  2. Stortinget ber regjeringen legge til grunn et prinsipp om lokal frivillighet for beslutninger om sammenslåing eller felles ledelse av domstoler.
  3. Stortinget ber regjeringen sørge for at avgjørelser om sammenslåing og felles ledelse av alminnelige domstoler og jordskifteretter stoppes frem til Domstolkommisjonens fullstendige utredning foreligger i 2020.

Forslagene fikk ikke flertall. Regjeringspartiene og FrP stemte ned forslagene og viste med det tydelig sine intensjoner med domstolsreformen.

Oversikt over regjeringens forslag: 

32 tingretter som er foreslått lagt ned: Hammerfest, Senja, Sortland, Narvik, Sandnessjøen, Brønnøysund, Fosen, Namsos, Volda, Molde, Sogndal, Nordfjordeid, Lofthus, Leirvik, Sandnes, Egersund, Farsund, Kviteseid, Notodden, Fagernes, Kongsberg, Hokksund, Lillehammer, Elverum, Vågå, Kongsvinger, Eidsvoll/Lillestrøm, Hønefoss, Mysen og 3 av 4 de resterende tingrettene i Østfold.

8 tingretter som er foreslått lagt ned, men som kan bli avdeling: Vadsø, Svolvær, Steinkjer, Kristiansund, Arendal, Nesbyen, Tynset og Gjøvik.

21 tingretter som består: Alta, Tromsø, Tana, Harstad, Bodø, Mo i Rana, Trondheim, Ålesund, Bergen, Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Skien, Vestfold, Drammen, Hamar, Eidsvoll/Lillestrøm, Ski, 1 av 4 tingretter i Østfold, Sandvika og Oslo