13. Næring og industri: Verdiskaping i hele Norge
Rike naturressurser legger grunnlaget for stor norsk verdiskaping til havs og på land. Nasjonal kontroll over naturressursene er en norsk suksessformel, som sikrer en god forvaltning og fordeling av verdiene, samt gevinster til lokalsamfunn over hele landet.
Det er et offentlig ansvar å sikre nasjonalt eierskap til naturressurser, kritisk infrastruktur og selskap som er viktige for norsk sikkerhet.
Næringslivet skaper arbeidsplasser og verdier i hele Norge. Senterpartiet vil føre en aktiv næringspolitikk som tilrettelegger for et livskraftig og mangfoldig næringsliv med små og store selskap over hele Norge, og som stimulerer til å videreutvikle eksisterende næringer og å skape nye næringer i overgangen til en sirkulær økonomi. Næringspolitikken må virke i lag med klima-, natur- og miljøpolitikken.
Senterpartiet vil ha lange norske verdikjeder fra råvare til produkt. Slik sikrer vi størst mulig verdiskaping av ressursene våre. Senterpartiet mener det er viktig å satse innenfor de næringene hvor vi har fortrinn og hvor vi har etablert næringsklynger. De viktige eksportnæringene våre skal bli støttet, samtidig som vi stimulerer til ny eksport fra nye produkt og bransjer.
Privat eierskap og privat initiativ er avgjørende for verdiskapingen i Norge. De små og mellomstore bedriftene utgjør en stor del av det totale norske næringslivet, og er dominerende i antall virksomheter. De store virksomhetene er viktige arbeidsplasser og verdiskapere i samfunnet.
Senterpartiet ønsker norsk eierskap i det private næringslivet fordi dette sikrer verdiskaping, kompetanse, arbeidsplasser og framtidige investeringer i Norge. Næringslivet trenger gode og forutsigbare rammevilkår. Senterpartiet vil stimulere til større investeringer i små og mellomstore bedrifter, som ofte har lokale eiere. Derfor vil Senterpartiet blant annet redusere formuesskatten for eiere av små og mellomstore bedrifter, samtidig som at personer med store formuer må bidra til velferdsstaten etter evne. Dette stimulerer til geografisk spredning av kapitalmakt.
Norge er, og skal være, attraktivt for utenlandske selskap å investere og etablere seg i, og norsk eierskap skal være fordelaktig. Det styrker norsk næringsliv sin tilgang på risikokapital og dermed innovasjonskraften til norsk økonomi.
Vi vil beholde statlig eierskap til de store børsnoterte norske selskapene. Dette sikrer hovedkontor og forsknings- og utviklingsaktivitet i Norge. Om nødvendig vil Senterpartiet gå inn for at staten kan kjøpe eierandeler, midlertidig eller permanent, i selskap som er viktige for nasjonal kontroll og sikkerhet.
Senterpartiet vil etablere ordninger som hindrer at bedrifter og areal blir kjøpt opp av makter som kan ha som intensjon å destabilisere Norge eller våre allierte.
Investeringsrekord og rekordlav ledighet har utløst et stort behov for mer arbeidskraft i norsk næringsliv. Samtidig står en av fem personer i arbeidsdyktig alder helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Senterpartiet vil ha et krafttak for å gi flere de verktøyene og kompetansen de trenger for å fylle næringslivet sine behov.
Mer middel til næringsfond i kommunene er en effektiv og målrettet satsing på lokalt næringsliv. Kommunene må også være effektive areal- og planmyndigheter som tilrettelegger for næringslivet. Senterpartiet vil gi verktøy til kommuner og næringsliv for å gjenbruke mest mulig areal for å sikre bærekraftig arealbruk.
Fylkeskommunen er viktig for å spisse regionale fortrinn, og for regional mobilisering. Senterpartiet vil styrke denne regionalpolitiske utviklingsrollen gjennom å satse på regionale utviklingsprogrammer, hvor fylkeskommunen samarbeider med aktører som SIVA og Innovasjon Norge. Frikommuneordningen er en gunstig ordning for å utvikle lokale fortrinn og skape dynamiske næringsmiljø. Den må utvikles videre.
Senterpartiet vil fortsette arbeidet med avbyråkratisering og forenkling. Mulighetene tilknyttet digitalisering må benyttes maksimalt for å forenkle hverdagen til bedriftene. Det offentlige må begrense kontroll og rapporteringsrutiner til et minimum. Dette er særlig viktig for selvstendig næringsdrivende. De tar stor personlig risiko og bidrar til norsk økonomi. Senterpartiet vil styrke satsingen på selvstendig næringsdrivende.
Senterpartiet vil ha sterke norske finansinstitusjoner, og vil arbeide for at disse har gode rammevilkår i konkurransen med utenlandske finansselskap. Senterpartiet ønsker aktive politiske grep som bidrar til å bygge opp sterke kapitalforvaltningsmiljø, også utenfor Oslo. Næringslivet trenger finansinstitusjoner som tar ansvarlig risiko for å utvikle norsk næringsliv. De lokale sparebankene er særskilt viktige for å sikre tilgjengelig kapital og investeringer i hele Norge.
Varehandelen skaper verdier og sysselsetter personer over hele landet. Næringen gir effektive karriereveier, kompetanseutvikling og ledererfaring, ofte som et alternativ til lang og formell utdannelse. Senterpartiet mener konkurransevilkårene i varehandelen må være slik at vi kan ha både fysiske butikker og netthandel. Vi vil hindre at utenlandsk netthandel får konkurransefortrinn gjennom skatte- og avgiftssystemet. Senterpartiet vil avgrense grensehandelen for å sikre norske arbeidsplasser og verdiskaping.
Senterpartiet vil:
– Legge frem en stortingsmelding om hvordan Norge kan sikre nasjonalt eierskap til strategisk viktige bedrifter og teknologier.
– Effektivisere offentlig sektor og redusere byråkratiet, særlig for næringslivet.
– Forenkle systemet for skattlegging av enkeltpersonforetak.
– Forenkle skattefunnordningen slik at den er bedre tilpasset bruk og av enkeltpersonforetak, slik at den blir reelt nøytral angående selskapsform.
– Jobbe for ordninger som bidrar til å sikre inntekten til selvstendig næringsdrivende under svangerskap-, fødsels- og foreldrepermisjon.
– Styrke ordningene som støtter gründere i den kritiske etableringsfasen, særlig økte tidligfasemidler.
– Redusere formuesskatten for eiere av små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom økt bunnfradrag og verdsettelsesrabatter.
– Styrke samarbeidet mellom næringsliv og utdannelsessektoren om grunn-, etter- og videreutdannelse for å sikre relevant arbeidskraft.
– Bruke trepartssamarbeid for å sikre at flest mulig som står utenfor arbeidslivet får jobb.
– Ikke utvide ordningen med søndagsåpne butikker.
– Styrke Merkurprogrammet som sikrer butikker på små steder.
– Innføre en norsk aktsomhetslov for næringslivet.
– Gi håndverksbedrifter som produserer alkoholholdig drikke muligheter til å merke produkt med anerkjente utmerkelser.
– Styrke bedriftsintern opplæring som et alternativ til permitteringer.
– Styrke Siva for å bygge opp under bærekraftig industriell verdiskaping og produksjon i hele Norge.
Industri og energi
Industribedriftene er flaggskip for Norge. De er i alle deler av landet og danner ryggraden i mange lokalsamfunn. Senterpartiet vil tilrettelegge for at eksisterende industri utvikler seg, og at vi får nye industrietableringer over hele Norge.
Et stabilt demokrati, kombinert med ny teknologi og automatisering, gir muligheter for å hente hjem produksjon til Norge. Dette gir mulighet for økt produktivitet, høyere verdiskaping og økte eksportinntekter. Industriproduksjon basert på ren, norsk kraft og med verdensledende miljøteknologi bidrar til å få ned klimagassutslippene.
Næringsmiddelindustrien er en av våre største og mest komplette verdikjeder. En storstilt satsing på robotisering og ny sensorteknologi gjør det mulig å effektivisere bransjen. For Senterpartiet er det et mål at moderne produksjonsteknologi skal gi arbeidsplasser over hele landet.
Senterpartiet vil:
– Sikre at Investinor AS og andre statlige investeringsfond skal kunne investere direkte i bedrifter og virksomheter og kunne ha en langsiktig strategi for slike investeringer.
– Gi skatteinsentiv til investeringer i produksjonsmateriell for industrien.
– Ved offentlige anbud, stille langsiktige og forutsigbare krav til blant annet beredskap, redusert CO2-avtrykk og levetidskostnad på innkjøp, som tilrettelegger for konkurransedyktige norske industribedrifter.
– Bruk staten sine innkjøp til å utvikle og styrke gjenkjøp i norsk forsvarsindustri.
– Justere Enova sitt mandat for å legge bedre til rette for reduserte utslipp og økt produksjon basert på kjent teknologier.
– Effektivisere statlige saksbehandlings- og reguleringsprosesser for å legge bedre til rette for industriutvikling.
– Styrke arbeidet med robotisering og automatisering på tvers av ulike industrier. Arbeide målrettet for at bedrifter på tvers av ulike industrier finner det interessant å flytte virksomhet til Norge.
– Øke støtten til etterutdanning, kompetanseheving og innovasjonsprosjekt.
Skogbruk
Senterpartiet vil øke verdiskapingen fra norsk skogs- og treindustri. For å få til dette vil vi øke avvirkingen i norske skoger, øke andelen tømmer som blir foredlet i Norge og utnytte restråstoff bedre. Industrien har god kompetanse innen avanserte biokjemiske produkt og muligheter for økt verdiskaping gjennom samspill med andre norske industrier, som metallurgisk industri. Senterpartiet vil støtte opp om den norske verdikjeden, stimulere til bruk av tre i bygg og styrke finansieringen av industriprosesser som benytter tømmer.
Skogen er en viktig del av løsningen i klimapolitikken. Den er også en viktig del av det grønne skiftet for å produsere fornybare innsatsfaktorer av grønt karbon. Vi høster i dag av tidligere tiders kloke skogpolitikk med skogreising og satsing på skog. En mer aktiv skogkultur med planting og ungskogspleie vil korte ned omløpstiden og øke kvaliteten og produksjonen med større andel sagtømmer. Dette sikrer framtidig karbonopptak, økt produksjon og fornybare ressurser som kan erstatte fossile innsatsfaktorer. Vern av skog kan være nødvendig for å ta vare på livsmiljø for truede arter. Da må strengt vitenskapelig dokumentert behov ligge til grunn, for vernet skog gir ingen fornybare råstoffer til det grønne skiftet.
Gode skogsareal blir bygd ned uten at dette blir erstattet med nye areal, og mange areal er for lite benyttet til karbonopptak og produksjon. Vi må være mer restriktive med nedbygging av gode produksjonsområder for tømmer. På samme tid må vi bygge opp nye skogsproduksjonsområder hvor det ligger til rette for det, og det ikke er i konflikt med økologiske verdier. Et endret klima med villere vær svekker immunforsvaret i trærne og gir nye skadegjørere i skogen, og det er nødvendig med forskning og utvikling for å sikre skogproduksjon i fremtiden.
Senterpartiet vil:
– Øke tilskudd til planting og ungskogspleie og andre skogkulturtiltak for å sikre en robust fremtidsskog med økt CO2-opptak og sikre framtidig tømmerproduksjon.
– Etablere et program for godt klimaskogbruk i samarbeid mellom skognæringen, berørte utmarksnæringer og staten, hvor målet er å få opp nye produksjonsareal og å øke kvaliteten på eksisterende skogsareal.
– Gjeninnføre tilskuddet for uttak av hogstavfall som stimulans til produksjon av biobrensel.
– Øke bevilgningene til taubanedrift og bygging av skogsveier for traktor og bil.
– Prioritere norsk tre i alle offentlige byggeprosjekt hvor det er mulig, ved nybygg og renovering.
– Øke forskningsinnsatsen for sortsutvikling for å sikre skogproduksjon i et endret klima med nye skadedyr og sykdommer.
– Utvide Bionova sitt mandat til å ha ansvar for utvikling av verdiskapning tilknyttet karbonfangst i skog.
– Få mer trebearbeidende industri i Norge gjennom støtteordninger, og å prioritere forskning, innovasjon og utvikling av foredlet, fornybare produkt.
Maritime næringer
Norge er en havnasjon med stolte tradisjoner som skal videreføres. Vi skal satse videre som ledende innen grønn skipsfart.
Vi har en verdensledende maritim klynge med hjørnesteinsbedrifter. De spiller en viktig rolle i overgangen til det grønne skiftet og for Norge som sjøfartsnasjon. For å videreutvikle den maritime næringen og få mer innenlands transport fra vei til sjø, vil Senterpartiet ha en satsing på fornyelse av nærskipsfarten. Dette vil styrke verfts- og leverandørindustrien, gi lavere klimautslipp og stimulere til teknologiutvikling og eksport.
Norske sjøfolk er en forutsetning for videre utvikling av maritim næring i Norge. Senterpartiet mener sjøfolk skal være sikret norske lønns- og arbeidsvilkår for arbeidet sitt til sjøs i norske farvann og på norsk sokkel. Senterpartiet skal være garantisten for tilskuddordningen for sjøfolk (nettolønnsordningen) som sikrer norske sjøfolk sin konkurransekraft, og fremmer rekruttering til den maritime klyngen. Senterpartiet vil også sikre og trygge arbeidshverdagen til sjøfolkene gjennom et maritimt tilpasset lovverk i skipsarbeidsloven. Dette lovverket, som er «arbeidsmiljøloven» på sjøen, må til enhver tid være oppdatert sett opp mot arbeidsmiljøloven på land.
Senterpartiet vil:
– Fjerne makstaket i tilskuddordningen for sjøfolk (nettolønnsordningen) og gjøre den gjeldende for alle sjøfolk om bord i alle fartøyssegment som en varig ordning. Innholdet i ordningen bør også i større grad bli lovfestet for å sikre bedre forutsigbarhet.
– Styrke ordninger for kondemnering og ombygging av blant annet offshorefartøy til lavutslippsfartøy.
– Fjerne CO2-avgiften på LNG for gods- og passasjertransport i innenriks sjøfart.
– Føre en aktiv verftpolitikk som sikrer at en større andel av nybygg og vedlikehold blir gjort i Norge.
– Sikret at mest mulig av de store investeringene i Sjøforsvaret skal tilfalle norske aktører.
– Utvikle forskuddsgarantien til norske skipsverft gjennom Eksportfinansiering Norge (Eksfin).
– Ta internasjonalt lederskap innen grønn skipsfart.
Reiseliv
Reiselivsnæringen er en viktig sysselsetter og verdiskaper i store deler av Norge. Reiseliv som kombinerer reiser, opplevelser og mat er i vekst. Dette gir muligheter innenfor de næringene som har grunnlaget sitt i forvaltning av naturressurser, og som lykkes med utvikling av samarbeid med lokale produsenter.
På samme tid gir satsing på kultur i reiselivet muligheten til å vise fram historien og tradisjonene våre, og Norge slik det er i dag. Senterpartiet vil stimulere til mer helårsturisme, flere helårlige arbeidsplasser og større lønnsomhet i reiselivsnæringen, for å slik å bidra til større lokal verdiskaping.
Stadig flere reisende etterspør mer bærekraftige destinasjoner. Merkeordninger som «Bærekraftig reisemål» vil derfor bli viktigere for å kunne trekke til seg turister. Ordningene må reelt bidra til mer bærekraft, og omfanget av rapportering må være edruelig, reduseres og forenkles.
Utviklingen av reiselivsnæringen skal være bærekraftig og hensynta miljø og lokalsamfunn. Det er viktig at næringen spiller på lag med grunneiere og rettighetshavere i produktutvikling og tjenesteproduksjon, slik at alle i lokalsamfunnene får nytte av, og bidrar positivt til å styrke, reiselivsnæringen.
Senterpartiet vil:
– Utvikle gode ordninger for besøksbidrag i reiselivsnæringen.
– Ikke øke momsen for reiseliv, persontransport og kultur.
– Sikre at beredskap og tjenester som er viktige for liv og helse blir dimensjonert etter antall besøkende på destinasjoner.
– Forenkle regler og ha større grad av samordning av statlige tilsyn ved kontroll hos bedrifter.
– At reiselivsnæringen og offentlige aktører sammen må skape nye og videreutvikle eksisterende opplevelser, i dialog med grunneiere og lokalsamfunnene.
– Styrke samarbeidet mellom reiselivsaktører, kulturliv og matprodusenter gjennom felles markedsføring og samarbeid om utvikling av reiselivsprodukt.
– Bidra til økt internasjonal markedsføring av norsk reiseliv, med vekt på destinasjonenes besøksstrategi.
– Tilrettelegge for bærekraftig opplevelsesturisme og naturbasert turisme i tilknytting til nasjonalparkene.
– Styrke og sikre finansiering av regionalparker som samarbeidsmodell for distriktsutvikling og verdiskaping med utgangspunkt i lokale natur- og kulturverdier.
– Styrke norsk matkultur i reiselivsnæringen.
– Sikre finansiering av UNESCO biosfære- og geoparker.
Mineralnæringen
Norge har lange tradisjoner innen mineralnæringen. Det er en næring som blir stadig viktigere i utviklingen av ny teknologi og i det grønne skiftet. Den vestlige verden er i dag i stor grad avhengig av mineralforekomster fra andre deler av verden, og fra autoritære regimer. Dette er en stor sårbarhet.
Tilgang på mineralressurser gir Norge store muligheter for verdiskapning og for å bidra til geopolitisk trygghet. Senterpartiet er positive til at havbunnsmineralene på norsk sokkel blir kartlagt av private og av offentlige myndigheter. Utvinning i fremtiden forutsetter at virksomheten kan drives i tråd med strenge miljøkrav og at det sikres at fiskerinæringen blir ivaretatt.
En oppdatert kartlegging av mineralressursene i Norge, kombinert med krav og et forutsigbart rammeverk, kan legge grunnlaget for en bærekraftig og innbringende mineralnæring i vekst. På samme tid må arbeidet med gjenvinning av mineraler styrkes, slik at primæruttakene ikke blir større enn nødvendig. Rammeverket for næringen må utformes slik at en større del av verdiskapingen fra mineralvirksomhet kommer de aktuelle lokalsamfunnene til gode. Regelverk og myndighetsbehandling i mineralutvinningssaker må samhandles bedre.
Kommunene skal være planmyndighet, mens løyve etter andre sektorlover bør samordnes av statsforvalteren. Målet må være at tiltakshavere møter koordinerte myndigheter. Det bør utvikles miljøstandarder for deponi i land og sjø. Forskningsinnsatsen tilknyttet deponi må styrkes.
Senterpartiet vil:
– At Norge tilrettelegger for utvinning av strategiske mineraler for å bidra til europeiske lands uavhengighet, utvikle hele nasjonale verdikjeder og sikre nasjonalt eierskap til disse.
– Sikre nasjonalt eierskap til mineralressursene, og sørge for at en del av overskuddet kommer fellesskapet til gode.
– Opprett et statlig mineralselskap.
– Etablere en strategi for nasjonal videreforedling av mineraler.
– Utrede en kommunal utvinningsavgift for å gi kommunene en del av verdiskapningen ved mineralutvinning og ved utvinning av sjeldne jordarter.
– Ha bærekraftig mineralutvinning som tar hensyn til fiskeri, havbruk, beitenæringer og sårbare naturressurser.
– Stille strenge krav til avfallshåndtering og kjemikaliebruk, og støtte forskning på effektiv og bærekraftig gruvedrift.
– Styrke den grunnleggende geologiske kartleggelsen i regi av Norges geologiske undersøkelse (NGU).
– Etablere støtteordninger for undersøkelser av potensielt innbringende mineralressurser.
Olje og gass
De rike olje- og gassforekomstene på norsk kontinentalsokkel har gjennom 50 år skapt grunnlaget for Norge sin største eksportnæring, og gitt landet vårt unik økonomisk handlefrihet. Samtidig er klimagassutslipp fra næringen med på å forsterke den globale oppvarmingen, og verdenen må omstille seg til fornybare energikilder som over tid kommer til å redusere etterspørselen etter fossilt råstoff.
Krigen i Ukraina har forsterket Norges sentrale rolle som gass- og oljeleverandør til Europa. Norsk olje og gass er avgjørende for tryggheten og velferden til europeiske borgere. Uten norsk olje og gass ville det europeiske samfunnet ha stått ovenfor en energikrise, og det ville gjort det enklere for Russland å nå sine mål for invasjonen av Ukraina. Norsk petroleumssektor spiller derfor en sentral geopolitisk rolle og bidrar til Europas stabilitet.
Senterpartiet ønsker å utvikle, ikke avvikle, norsk petroleumssektor. Det skal fortsatt lyses ut nye areal gjennom de årlige TFO-rundene og nummererte konsesjonsrunder.
Det er viktig for Senterpartiet at petroleumsnæringen tar sin del av Norge sine klimaforpliktelser. Næringen har i dag kvoteplikt gjennom kvotesystemet, og betaler CO2-avgift.
Verden vil også i fremtiden trenge noen produkt av petroleum, og Senterpartiet vil legge til rette for at produksjonen av petroleum på norsk sektor blir verdens reneste. Senterpartiet ønsker en petroleumspolitikk som legger vekt på langsiktig forvaltning, næringsutvikling, inntekter til fellesskapet, og miljø og klima.
I fremtiden vil verden etterspørre mindre fossil energi. Norge må omstille seg, og det må skje på en forutsigbar måte som sikrer stabil økonomisk utvikling, trygghet for arbeidstakere og stabil energitrygghet. Senterpartiet vil at teknologien, verdikjedene og kunnskapen fra petroleumsnæringen skal være grunnlaget for fremtidens arbeidsplasser i fornybare næringer.
Det er avgjørende at omstillingen skjer på en slik måte at kraft, ekspertise og teknologi opparbeidet i leverandørindustrien blir overført til prosjekt innenfor fornybar industri og annen industri. Store kapitalinvesteringer må gjøres i fornybare næringer. Slik kan kompetanse og kapital kanaliseres til fornybare næringer basert på norsk eierskap og norske ressurser, på samme tid som norsk petroleumsnæring blir verdens reneste og har forutsigbare rammevilkår. Senterpartiet mener det bør søkes et bredt politisk forlik som sikrer forutsigbarhet og nødvendige omstillinger på norsk sokkel.
Petroleumspolitikken må utformes slik at den i størst mulig grad stimulerer til lokal verdiskaping og gir positive ringvirkninger i området hvor aktiviteten er. Det er også viktig at olje- og gasspolitikken bidrar til industriell utvikling på miljøteknologifeltet, hvor norsk oljeindustri skal være verdensledende.
Senterpartiet vil ha olje- og gassutvinning som ikke går på bekostning av fiskeri og havbruk, og sårbare naturressurser. I områdene hvor det blir drevet petroleumsvirksomhet, legges sameksistens til grunn for forvaltningen. I område som er særlig verdifulle for fiskerinæringen, som ligger nært land eller har stor risiko for ulykker, skal det ikke være petroleumsvirksomhet.
Gjennom det statlige eierskapet i Equinor, det statlige selskapet Petoro og gjennom skatte- og avgiftspolitikken, skal det sikres at verdiene kommer fellesskapet til gode.
Senterpartiet vil:
– Styre tildeling av nye areal til petroleumsutvinning slik at hensynet til miljø, klima og bærekraftige næringer veier tungt.
– Sikre Norge som stabil gassleverandør til Europa.
– Arbeide for økt utnyttingsgrad av allerede åpnede oljefelt.
– Styrke oljevernberedskapen langs kysten.
– Gå imot å bruke kraft fra land for å dekke kraftbehov ved elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner fremover. Der hvor olje- og gassinstallasjoner elektrifiseres, skal det kreves bruk av energi produsert på sokkelen og at det sendes minst like mye strøm tilbake til land som det hentes ut fra land i det enkelte prosjekt. Alternativet til elektrifisering er fangst og lagring av CO2 på sokkelen.
– Ikke åpne for olje- og gassvirksomhet på Møreblokkene, i Lofoten, Vesterålen, eller utenfor Senja (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2) eller i nærheten av iskantsonen i Arktis.
– Sikre fortsatt statlig aksjemajoritet i Equinor og Petoro.