Meny

Bunadskledde senterpartister fra Sandnessjøen til Oslo

Med bunad, sang og klar tale har nestleder, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, og leder, Trygve Slagsvold Vedum, de siste dagene kjempet sammen med "Bunadsgeriljaen" og senterpartister i hele landet for et trygt fødetilbud i hele Norge. 

- Hvordan vi organiserer sykehustilbudene i Norge er ikke en styresak, eller en foretakssak, det er en samfunnssak, sa Trygve Slagsvold Vedum utenfor Stortinget tirsdag.

I 1970 var det 160 fødestuer og fødeavdelinger i Norge, nå er antallet 45, et absolutt minimum i følge jordmorforeningen. Hver nedlagte fødeavdeling truer nå sikkerheten til kvinner og barn i hele landet.

Bunadsgeriljaen ble født på Møre, men har siden spredt seg som ild i tørt gress og har over 70 000 medlemmer på Facebook. I hele Norge har folk kledd seg i finstasen og gitt klar beskjed til regjeringen, det er nok sentralisering nå! 

Sandnessjøen til Oslo

Før det tirsdag var duket for storstilt demonstrasjon utenfor Stortinget besøkte Trygve Sandnessjøen på mandag. Etter hva han beskrev som et nesten uskyldig møte inne på sykehuset kom han ut til 200 bunadskledde kvinner med sang, budskap og kraft. - En fantastisk opplevelse, var hans egne ord om opplevelsen. 

På Eidsvoll plass var det flere enn Trygve som framla sitt budskap med klar røst. Med sangen "Å jenter" manet vår nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim geriljaen til kamp.

- Å jenter, vi må heve våre stemmer skal vi høres, var Anne Beathes tydelige budskap.

Et mønster

Nedleggelsen av fødetilbudene er ikke alene om å skape harme og folkelig engasjement rundt om i Norge. I Namsos møttes over seks tusen mennesker med beskjed om at det som truer høyskoletilbudet, truer hele Namsos og Namdalen. I vinter samlet over 10 000 mennesker seg i Oslo for å demonstrere mot regjeringens rovdyrpolitikk og i fjor signerte 21 000 mennesker et opprop mot Acer. Alt til ingen nytte, regjeringen må begynne å lytte og ta det folkelige engasjementet på alvor.

Bunadskledde mennesker i gatene i mai måned er forbundet med is, pølse og feiring, men regjeringen må skille taktfaste kamprop fra korpsmusikk. Regjeringen må forstå at desentralisert tilbud nær folk er en like selvfølgelig del av den norske samfunnskontrakten som trygt arbeidsliv og gode offentlige tjenester.