Gå til hovedinnhold

Den politiske utviklingen i mange EU-land er svært bekymringsfull

Per Olaf Lundteigen
Skrevet av: Per Olaf Lundteigen
Buskerud
per-olaf-lundteigen-.jpg

28. april 2014 møtte jeg generaldirektør Guy Ryder i FN sin særorganisasjon ILO (International Labour Organization) i Genève. Det gjorde et uslettelig inntrykk, skriver Per Olaf Lundteigen i denne kronikken.

 

Foran hele Stortingets Arbeids- og sosialkomite sa Ryder med kraftfull stemme: Med den økonomiske politikken som nå føres av EU-troikaen (Den europeiske sentralbanken ECB, EU kommisjonen og Det internasjonale pengefondet IMF), vil stadig flere mennesker oppleve økonomisk utrygghet. Det legger grunnlaget for sosial uro som vil slå over i politisk uro og som vil ende i høyreradikale, politiske bevegelser, slik vi erfarte i 1930-åra.

Han hadde rett. Det er nettopp det som nå skjer i en rekke EU-land. Derfor trenger Norge mer enn noen gang; Annerledeslandet, som ikke er seg sjøl nok.

Ryder var sjefen for ILO, grunnlagt i 1919 gjennom Versaillestraktaten etter 1. verdenskrig. Han kunne den dystre historia fra tysk mellomkrigstid med lave lønninger, høye priser og arbeidsledighet. Derfor var og er ILO så opptatt av en økonomisk politikk og en arbeidslivspolitikk som gir trygghet for arbeidsinntekt, pensjon og trygd som grunnlag for et anstendig og trygt hverdagsliv.

Jeg har vært medlem av stortingets Arbeids- og sosialkomite fra 28. september i 2012. Når jeg fratrer vervet som ombudsmann på Stortinget 30. september 2025, har jeg på vegne av Sp hatt ansvaret for dette saksfeltet i 13 år.

Det har vært et privilegium å få den muligheten. Men det har også vært min klare prioritering. Styrke alliansebygginga; arbeider–bonde, samt Guy Ryder og ILO sin vektlegging av en arbeids- og sosialpolitikk internasjonalt og i Norge som gir folk økonomisk trygghet i hverdagen, har vært min indre drivkraft i dette langsiktige arbeidet.

Mine holdninger er formet gjennom oppveksten i Vestfossen, solid utdanning, arbeidslivserfaring, møter med kunnskapsrike folk i hele Norge og politisk erfaring fra en tøff virkelighet.

12. september 2018 på skyssbåten over Lopphavet fra Loppa øy som hadde 7 innbyggere fikk jeg en klar oppfordring fra sogneprest Bård Jahr: Still opp for folk som bor ytterst! Det gjorde inntrykk og forsterka min kompasskurs både geografisk og sosialt. Samme året arbeidet vi med å begrense bruken av bemanningsselskaper gjennom endring av arbeidsmiljøloven.

De rødgrønne partiene var avhengig av støtte fra Krf. Ved lesning av KrF sin historie utvikla jeg den verdiforankra politiske setningen; Et velorganisert arbeidsliv er forutsetningen for et trygt familieliv. KrF blei med.

Den politiske utviklingen i mange EU-land på kontinentet er svært bekymringsfull.

Konfliktene mellom grupper av folk øker, og felleskap forvitrer. De prioriterer ikke en ny økonomisk fordelingspolitikk. Omstilling av næringslivet for å styrke eget produksjonsliv i forhold til import fra Kina, krever både sterkere fellesskap blant folk og økonomisk overskudd.

Disse EU-landene har ikke dette.

Norge er privilegert. Vi har fortsatt sterke fellesskap og tillit mellom folk. Dette er et av vårt lands viktigste fortrinn. Norge har en sterk fellesskapsøkonomi med store økonomiske muskler. Vi har penger på bok, mens mange EU-land med Euro har svært høy statsgjeld.

Norge kan prioritere fellesskap, beredskap og nasjonalt produksjonsliv på en offensiv måte hvis Sp får tillit gjennom et solid stortingsvalgresultat i Buskerud.

29. april i år behandla Stortinget innstillinga fra arbeids- og sosialkomiteen til Ap/Sp-regjeringa sin stortingsmelding En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd.

Denne fulgte opp Perspektivmeldinga fra finansdepartementet, tidligere kalt Regjeringas Langtidsprogram. Viktigst var å prioritere økt sysselsettingsandel for folk over 20 år. Av alle innbyggere mellom 20-66 år stod hele 685.000 mennesker utenfor utdanning eller arbeid i 2023.

Slik kan vi ikke ha det! Det må derfor investeres mer i folk som står utenfor for å gi større frihet til de enkelte og styrke samfunnsøkonomien.

Det er helt avgjørende at dette arbeidet bygger på en gjennomtenkt økonomisk politikk som fremmer full sysselsetting og derved innebærer en viss knapphet på arbeidskraft. Da har vi de beste forutsetningene for å inkludere flere med helseutfordringer i arbeidslivet.

Vi må prioritere et høgt økonomisk nivå på arbeidsmarkedstiltakene. De må ha kontinuitet for å gi kvalitet. Lønnstilskudd til bedrifter for å kunne betale tarifflønn til folk uten full arbeidsevne prioriteres kraftig opp.

Vi må sikre sømløs overgang fra videregående skole til varig tilrettelagt arbeid (VTA) for de ungdommer med uføretrygd som trenger det. Ungdomsgarantien 16-30 år skal nå bety at statlig Nav sammen med fylkeskommunene skal medfinansiere tiltak for aldersgruppa 16-19 år.

Tillitsreformen realiseres i Nav ved at fagfolk ved kontora i kommuner og bydeler går fra veiledere til å bli saksbehandlere med ansvar og myndighet i midlertidige helserelaterte ytelser eks arbeidsavklaringspenger (AAP).

Alle tiltak som ikke fremmer et tillitsfullt forhold mellom personen som sliter og Nav må kuttes. Rettigheter må generelt følges med plikter. Dette er Sp sin linje for å følge Guy Ryders råd fra 28. april i 2014.