Heller dårlig flokk enn ingen flokk
Barneranere under 18 år skaper utrygghet og ødeleggelse. De står i fare for å ødelegge resten av sitt liv. Vi må etablere nulltoleranse. Dette blir krevende. Det kan bare realiseres ved fasthet og varme. Og husk; Ungdom er heller i en dårlig flokk, enn i ingen flokk!, skriver Per Olaf Lundteigen.
- kronikk av Per Olaf Lundteigen (Sp) stortingsrepresentant for Buskerud og første nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite
(kronikken står også på trykk i Drammens Tidende)
Barnets beste skal være det grunnleggende hensyn i alt vi gjør. Både som foreldre, familie, venner og samfunn. Den kriminelle lavalder på 15 år må ikke senkes. Det flytter bare problemet til lavere aldersgrupper. «Utenforskap er gift for samfunnet vårt. Sterke fellesskap er limet» sa Barne- og familieminister Kjersti Toppe på Senterpartiets landsstyremøte 15 april i år. Hun siterte den unge gutten Moses som uttalte følgende til Bergens Tidende i vår;» De kaller oss kriminelle gjenger, men det folk må vite, er at vi først og fremst er gode venner. Mange av oss har bare hverandre.»
Ungdomskriminalitet har utvikla seg over år, da vi ikke har lykkes godt nok med forebygging og å skape bedre fellesskap for ungdom. Solberg regjering sin agitasjon for avkriminalisering av brukerdoser med narkotika har vært ødeleggende for mye godt forebyggende arbeid. For oss i Senterpartiet er det uvirkelig at medlemmer og folkevalgte i Høyre som f. eks. Kim Are Sveen i Drammen kommunestyre ikke tar offentlig til motmæle mot Sandra Bruflot eller Erna Solberg som fortsatt agiterer for slik avkriminalisering.
Ungdom søker fellesskap og venner der de finner det. Vi må derfor først og fremst forebygge oss ut av den økende ungdomskriminaliteten. Forebygging må vare over tid og ikke bare komme og så gå. En institusjonsplass koster det offentlige fort mer enn 12 millioner kroner pr år. Det er derfor samfunnsøkonomisk billig å investere tidlig i familier som sliter med utenforskap.
Da må folkevalgte i kommunene prioritere foreldrestøttende tiltak som for eksempel daglig hjelp i hjemmet for småbarnsforeldre og ungdomsforeldre. Universelle statlige økonomiske ordninger til foreldre med barn må styrkes istedenfor å kuttes. Jeg har erfart forskjellen mellom prat og handling fra mange politiske partier på dette området etter 12 år i stortingets arbeids – og sosialkomite.! Bare trist.
Fylkeskommunen må styrke sitt videregående utdanningstilbud; »Ung Invest. Styrkebasert opplæring.» Dette er for de ungdommer som ikke finner seg til rette i dagens teoretiske videregående skole. Heia, heia til ildsjelene som daglig driver fram Ung Invest med en innsats som viser en sterk indre motivasjon.
Slik arbeidsinnsats må fremmes i all offentlig virksomhet, da gir vi flere ungdommer muligheten for å lykkes.
Heia heia til utdanninga i Vikersundbakken for ungdommer som sliter, men som blir stolte over å lære å kjøre store anleggsmaskiner. Et tilbud som Albert Hæhre, tidligere Modum ordfører Terje Bråthen og fylkesordfører Roger Ryberg (begge Ap) fikk etablert. Disse 24 skoleplassene må nå Sp/Ap i regjering få finansiert ( 50 % offentligandel) med øremerka statlig bevilgning til fylkeskommunen samt statlig NAV. Dette er forebygging i praksis. Vi trenger et « Vikersundbakke tiltak « for ungdom i alle Buskerud kommuner. I storkommunen Drammen trenger vi sjølsagt flere. Tenk kreativt ordførere og fylkesordfører. Krise skaper muligheter!
Slik kunne jeg fortsette med stimulans av forebyggende tiltak i regi av kloke frivillige ungdomsledere eller samfunnsengasjerte ledere i menighetene. Forebygging er å se hele mennesket og familiens situasjon, gi barn og unge et bedre sjølbilde, utvikle nettverk med trygge relasjoner som skaper tillit. Få tilhørighet til en ny flokk.
Alt dette krever samspill over år med livserfarne folk som både har lokalsamfunnskunnskap og menneske innlevelse. Korte program med engelske forkortelser over noen få måneder fungerer dårlig. Forebygging er å løfte blikket og tåle å ha langsiktige ambisjoner og ikke kaste seg på bølger av kortsiktige handlinger.
De ungdommer under 18 år som gjør gjentatte eller alvorlige kriminelle handlinger må få stramme rammer i barneverns institusjoner etter vedtak i Helse- og barneverns nemda for Buskerud og omegn eller få rehabilitering i ungdomsfengsel for de sterkest belasta over 15 år.
Som barnevernstiltak gikk Senterpartiets landsstyremøte i april inn for å etablere» Trygghetshus» for ungdom under 18 år. Dette er særlig aktuelt for ungdom under den kriminelle lavalder på 15 år. I Buskerud gjelder det kanskje 10 ungdommer i dag. Jeg håper det er langt færre.
Etter min mening må formålet med opphold i Trygghetshus være å gi hjelp og beskyttelse til ungdommen. For disse ungdommen må vi finne balansen mellom barns beste og samfunnsvern. Rammene for oppholdet må være slik at en hindrer at barn skader seg eller deltar i kriminell virksomhet. Absolutt forbud mot kontroll av digital virksomhet må oppheves. Barnevernet må kunne gjøre nødvendige undersøkelser ved begrunnet mistanke om alvorlige forhold eks bruk av narkotika. I praksis blir dette enetiltak for vedkommende ungdom i kanskje 1 år med 2-3 fagpersoner som bistår. Jeg er glad for at Regjeringa ved statsrådene Toppe og Mehl nå har nedsatt et ekspertutvalg som innen 15 januar 2025 skal rydde på plass de juridiske rammene som trengs for dette arbeidet.
Tilbudet til rehabilitering av ungdom over den kriminelle lavalder som har utført gjentatt alvorlig kriminalitet må utvides med flere ungdomsenheter utover de 2 som i dag er i Bergen og på Eidsvoll. Dagens ungdomsenheter fungerer svært bra. Dette er og blir Justisdepartementets ansvar.
Alt dette koster mye penger. Men jobben må gjøres nå. Før vi mister kontrollen.
Vi må etablere nulltoleranse for barneranere. Vi må først og fremst forbygge oss ut av den økende ungdomskriminaliteten. Vi må ha ledere som vil rydde opp på hvert sitt fagområde. Vi må ha ansatt de folka som kan gjøre jobben i praksis. Husk de som har øyekontakten har den mest krevende jobben. Politifolka fortjener blomster fra sjefen sin ved neste dags parole når de pågriper narkolangere med over 1 kilo hasj i lomma på Strømsø! Dette er kontinuerlig arbeid.
Det er svært meningsfylt. Godt arbeid skaper mange gode medmennesker.