Gå til hovedinnhold

Ikke klag, si takk for maten!

Skrevet av: Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet.
gårdsdrift-landbruk-

Norske matprodusenter blir stadig angrepet. Særlig velger enkelte godt betalte redaktører i Oslo å bruke mye tid på å kritisere norske bønder. Gunnar Stavrum i Nettavisen er ett eksempel, da han i år anklaget norske bønder for å være sure og klage høyt. Trygve Hegnar i Finansavisen hevder på sin side at «pengeflommen til landbruket har vært helt ute av kontroll» de siste årene, skriver Trygve Slagsvold Vedum.

I stedet for stadig å klage, burde både Stavrum, Hegnar og alle andre i Norge takke de som produserer maten vår. Uten norske bønder, får vi et helt annerledes Norge. Et Norge der store deler av landet vil oppleve fraflytting. Et Norge der din og min trygghet og matsikkerhet svekkes. Et slikt Norge ønsker ikke jeg.

Vi har mye å være stolte av i Norge. Matproduksjonen vår er noe av det viktigste.  Gjennom generasjoner har vi produsert trygg og god norsk mat. I hele landet.

I Norge har vi verdens nordligste melkeproduksjon. I Bekkarfjord, rett ved den røffe Finnmarkskysten, produseres det årlig over 100 000 liter kvalitetsmelk. Langs fjellsidene i Lofoten skapes det mange mener er verdens beste lammekjøtt. I Hardanger dyrkes fantastiske epler. Og i Trøndelag har vi en lang rekke kornåkrer som bokstavelig talt gir mange av oss vårt daglige brød. Bare på det ene jordet i Melhus, som Arbeiderparti-regjeringen nå vil bygge boliger på, kan det produseres hvete tilsvarende 130 000 brød – hvert eneste år!

Norsk mat er et kvalitetsprodukt. Det vi produserer og spiser i Norge er rent og trygt. Det er ingen selvfølge. I mange andre europeiske land ser vi en helt annen utvikling. Her har antallet dødsfall som følge av antibiotikaresistente bakterier blitt betydelig. Jeg mener det familiebaserte jordbruket vi har i Norge er langt tryggere enn det industrijordbruket vi ser utvikle seg i store deler av EU.  

Det er ikke noe problem at vi bruker våre grasressurser rundt omkring i landet til å produsere melk og kjøtt. Tvert imot! Tilbudet i årets jordbruksoppgjør fra Arbeiderpartiet er for dårlig. Spesielt tilbys det for lite penger til blant annet sau- og melkeproduksjon. Det virker som om det ligger en grunnleggende misforståelse til grunn fra Arbeiderpartiets side. Det er ikke et problem, men tvert imot bra for miljøet at vi tar beiteressursene våre i bruk til å produsere mat. Da må det selvsagt lønne seg å gjøre nettopp dette.

Vi mener at de som produserer maten må tjene like mye som vanlige folk. Derfor mener Senterpartiet at tilbudet i årets jordbruksoppgjør er for dårlig. At Høyre og Frp ikke har respekt for norske matprodusenter, har vi sett gang på gang. Men at også Arbeiderpartiet nå vil at de som produserer maten vår skal tjene dårligere enn andre arbeidsfolk, er ikke til å forstå. Derfor må inntektene til jordbruket øke. Bare gjennom å sikre gode inntektsmuligheter i jordbruket, sørger vi for fortsatt matproduksjon over hele landet. Det skylder vi både oss selv og de som dyrket jorda før oss. Og, ikke minst, generasjonene etter oss.