Meny

Ikke spytt på læreren!

Sist endret: 27 09 2020

For to år siden vedtok Høyre, Frp, Venstre og Ap at grunnutdannelsen til alle lærere som ikke har 30 (barneskole) eller 60 (u-skole) studiepoeng ikke lenger er godkjente til å jobbe i skolen. Innen 2024 må de ha fylt på med de resterende studiepoengene.

Håvard Tjora skrev nettopp en kronikk i NRK der han beskriver vedtaket som om å få ei spyttklyse i ansiktet. Han frykter at hans dager som lærer er over etter å ha jobbet på Svalbard.

Tjoras eksempel er godt, det samme er en rekke eksempler jeg har fått om konsekvenser av vedtaket.

Regjeringen viser til at det er rekordmange lærere som tar videreutdanning. Det er bra, men samtidig er det bortimot 10 000 ikke-kvalifiserte som jobber i skolen nå. Antallet øker og det er faktisk flere nå enn da regjeringen overtok! 


Senterpartiet var det eneste partiet som stemte i mot forslaget om tilbakevirkende kraft da det ble framlagt i Stortinget. Vi har også flere ganger i etterkant av dette både fremmet endringsforslag og stemt for å endre reglene.
Senterpartiet beskyldes med dette for å være i mot kunnskap i skolen. Det kunne ikke være mer feil. Vi er for rett og plikt til etter- og videreutdanning. Det burde være noe alle lærere fikk anledning til jevnlig mens de jobber i skolen.
Den store feilen her er at grunnutdanningen til omlag 38 000 lærere ble underkjent. Dette fører til at lærere som Tjora og flere blir "låst" til den kommunen/skolen de jobber på. Kommunene vil selvsagt ansette folk som allerede har riktig antall studiepoeng. Det fører til at lærere pensjonerer seg før tida siden de ikke vil belaste skolen med ulempene. Det fører til at lærere som har jobbet 15-20 år i skolen ikke får ny jobb i en annen kommune, men lett blir forbigått av andre med "riktig" antall studiepoeng selv om de ikke har jobbet en eneste dag i skolen.


Senterpartiet mener at videreutdanningsordningen bør videreføres, men også utvides til andre fag slik at vi ikke risikerer en skole der lærerne har god kunnskap i norsk, matte og engelsk, men ingen har studiepoeng  i de praktiske og estetiske fagene. I tillegg bør kravet om tilbakevirkende kraft skrotes så fort som råd.

Anne Tingelstad Wøien
Utdanningspolitisk talskvinne i Senterpartiet