Meny

Nobelprisvinnere i særklasse

Sist endret: 27 09 2020

– Vi var mange som tenkte «endelig!» da det ble kunngjort at Denis Mukwege fikk Nobels fredspris, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet. 

Hun mener det er gripende at han får fredsprisen sammen med den jesidiske menneskerettighetsaktivisten Nadia Murad, som rørte en hel verden da hun sto fram som vitne for dem som hadde vært holdt i fange og misbrukt av IS. Hun har gitt de kvinnene som Mukwege hjelper, et ansikt i verdenssamfunnet.

– Verden har lenge oversett den umenneskelige byrden som mange kvinner bærer i væpnede konflikter. Seksualisere krigsforbrytelser rammer oftest kvinner og barn, og Dennis Mukwege har gjort det til sitt livsverk å hjelpe kvinner som har blitt voldtatt av soldater i Kongo. Han er også en verdensledende ekspert på behandling av fysiske skader etter slike voldtekter, sier Marit Arnstad.

– I vår del av verden har vi ikke vært flinke nok til å ta inn over oss de grusomme forhold som rammer kvinner og barn som lever i konfliktområder. Jeg tror det var en vekker for mange da Nadia Murad kom til Norge og fortalte om de umenneskelige overgrepene hun hadde vært gjennom. Jeg vil rette en inderlig gratulasjon til Denis Mukwege og Nadia Murad. De har begge, hver på sin måte, gjort en enestående innsats for å hjelpe og gi oppreisning til kvinner og barn som blir uskyldige offer i væpnede konflikter, fortsetter Arnstad.

– Verdenssamfunnet har en stor jobb å gjøre med å ære fredsprisvinnerne med en stor og systematisk innsats for å stanse krigsforbrytelser og seksualisert vold i krig og konflikter, slår Senterpartiets parlamentariske leder fast.

– Jeg vil gå så langt som til å si at dette er en i særklasse god fredspristildeling, avslutter Marit Arnstad.