Meny
abk51224586988_2e711470d9_o kopi

Sp-topp tar oppgjør med Høyre:  - Regionreformen har ikke legitimitet

Hvis Senterpartiet får regjeringsmakt blir gigantfylker som Viken og Troms og Finnmark oppløst. Det slo nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Tvinnereim, fast under sin tale til landsmøtet fredag. Tvinnereim mener Høyre-regjeringens regionreform har ført til et ribbet lokaldemokrati og stordriftsulemper. 

− Kommuner og fylker som ønsker det, skal få opphevet sammenslåinger med Senterpartiet i regjering. Etter at FrP forlot regjeringen er vi nå i den absurde situasjonen at vi har ett år gamle fylker som et flertall på Stortinget ikke står bak. I tillegg vil et flertall av befolkningen, i mange av fylkene, oppløse de. Regionreformen har rett og slett ikke legitimitet, sa Anne Beathe Tvinnereim fra talerstolen på Senterpartiets landsmøte fredag. 

Tvinnereim, som også er fylkesråd i Viken fylke, påpekte at veien til oppløsning vil være forskjellig i hvert enkelt fylke eller kommune. 

− I Viken og Troms og Finnmark vil fylkestinga be om oppløsning. I andre fylker må vi legge til rette for folkeavstemninger for at innbyggerne skal få anledning til å si hva de mener. 

 

− Spikeren i kista for Høyre som konservativt parti

Tvinnereim mener Høyre har gått bort fra den konservative tradisjonen om at endringer må innføres gradvis og forsiktig for å ikke skade umistelige verdier. 

− Regionreformen var spikeren i kista for Høyre som konservativt parti. Dagens distriktsminister sa det selv den gang: «Målet til Høyre var å skvise så mye tannkrem ut av tuben at det ble umulig å få det tilbake igjen». 

− Forvaltningspolitikk må ikke utformes etter innfallsmetoden. Høyre-regjeringen tegnet kartet først, så prøvde de å få terrenget til å passe. All erfaring viser at når grensene flyttes, da flytter ressursene og arbeidsplassene etter. Sammenslåinger er en effektiv måte å sentralisere tjenester og arbeidsplasser på. Det er stikk i strid med den utviklingen vi i Senterpartiet jobber for. 

 

Identitet spiller en rolle

Tvinnereim pekte på at regjeringen har undervurdert hvilken rolle lokal tilhørighet spiller for identiteten til nordmenn. 

− Sjølvsagt spiller identitet en rolle for østfoldinger, finnmarkinger og folk fra Sogn og Fjordane, og alle oss andre. Et år etter at Viken ble opprettet sier 77 prosent av innbyggerne i Østfold som Staysman: «Østfolding til jæ døvvær». 

− Vi har til gode å se noe til forbedringene regjeringen lovet. Administrative grenser er ikke bare streker på et kart. Strukturer er viktige. Det vet vi i Senterpartiet. Derfor vil vi lytte til folket og reparere skaden etter dette historiske feilgrepet som regionreformen har blitt.