Gå til hovedinnhold

Senterpartiet vil kutte matmomsen fra 15 til 10 prosent

Familie i butikk

Senterpartiet gjør kutt i matmomsen til sin hovedprioritering i forhandlingene med Ap og SV om revidert nasjonalbudsjett. En typisk familie på fire kan spare omtrent 7 500 kroner i året på Sp-forslaget.

– Senterpartiet vil ha lavere avgifter på norsk mat fra 1. august. Handler du i norsk butikk skal det bli mindre moms til staten. Alle må ha mat, så dette er et avgiftskutt som vil komme folk i hele Norge til gode, sier Vedum.

I regjering sørget Senterpartiet for å redusere avgiftene for folk. Sammen med Ap kuttet partiet i elavgiften, fjernet grunnavgiften på anleggsdiesel, reduserte avgiftene for å eie og kjøre bil til de laveste på over 10 år og kuttet momsen på vann- og avløp med 10 prosent fra 1. juli i år. Nå vil Senterpartiet bruke årets reviderte nasjonalbudsjett til å kutte momsen på mat fra 15 til 10 prosent.

– Lavere avgifter på basisvarer som mat er bra for folk i hele Norge. Det å senke matmomsen vil gjøre det lettere for folk å få hverdagsøkonomien til å gå opp, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Parlamentarisk nestleder og forhandlingsleder, Geir Pollestad, er bekymret for at matvareprisene har steget mye mer enn prisveksten på andre varer.

– Matmomsen rammer de som har minst å rutte med hardest, derfor er kutt i matmomsen Senterpartiets hovedprioritering i forhandlingene. Nå er det viktig at også Arbeiderpartiet tar inn over seg utfordringen med økte matvarepriser og blir med på å lette hverdagsøkonomien til folk, sier Pollestad.

Dersom Senterpartiet får gjennomslag i budsjettforhandlingene, vil Norge få den laveste matmomsen i Norden. I Sverige er matmomsen på 12 prosent. Et momskutt til 10 prosent kan dermed bidra til å styrke konkuranseevnen til norske dagligvarebutikker i grenseområdene i tillegg til å gjøre handleturen rimeligere for folk i hele Norge.

– Kutt i matmomsen er et bidrag til å avgrense grensehandelen, og for å skape flere norske arbeidsplasser. Senterpartiet vil ha ned avgiftsnivået ytterligere. Erfaringene fra matmomskuttet i 2001 viser at det er et treffsikkert grep, sier Pollestad og viser til at SSBs analyse av matmomsreduksjonen i 2001 viser at nesten hele avgiftsreduksjonen kom forbrukerne til gode.