Vi er mange som er bekymra for ungdomskriminalitet. Derfor er nyheten om at regjeringen nå vil bruke 2,8 milliarder på å bekjempe kriminalitet i 2025 veldig god! I dette ligger en styrking av politiets grunnfinansiering på 2,4 milliarder – en økning i politiets budsjetter på hele 10 % fra i fjor.
I tillegg settes det av penger spesielt til barne- og ungdomskriminalitet. Situasjonen når det gjelder unge lovbrytere er bekymringsfull. Det trengs både penger og tiltak for å løse disse problemene. Det er ingen tvil om at det altfor lenge har vært gjort for lite. Den ungdomskriminaliteten vi ser i dag er et resultat av at det ikke har vært jobbet godt nok med utviklingen over mange år.
Det er ikke greit at narkotika omsettes på skolene, det er ikke greit at 14-åringer driver med grov vold og i verste fall blir drapsmenn. Det er ikke greit at vi ikke har gode tiltak mot de som begår alvorlig kriminalitet som er under 15 år. Det er heller ikke greit at bakmenn bruker barn og ungdom til kriminelle handlinger, at de kjører dyre biler og bor i dyre hus finansiert ved lovbrudd. I gjengpakke II som Emilie Enger Mehl la frem på mandag er det i tillegg til den generelle styrkingen av politiet, både til tiltak og 400 millioner kroner spesielt til arbeidet med dette.
Politiet styrkes generelt, og det er nødvendig. De må være tilstede i hele lander, der kriminalitet skjer – uansett hvem som begår den – men når det gjelder de yngste kriminelle er det nå nødvendig å styrke det forebyggende arbeidet, de spesielle straffereaksjonene vi har som kan setes inn når barn og ungdom gjør kriminalitet, og vi må styrke ungdomsenhetene der unge lovbrytere soner. Vi må rett og slett styrke hele laget rundt barn og ungdom som driver (eller står i fare for å begynne med) kriminalitet. Fra det offentlige til foreldre, fra politi, domstoler, barnevern, skoler til kommunene. Vi har ingen ungdommer å miste til alvorlig kriminalitet.
Pakken som regjeringen kommer med på politi og kriminalitet inneholder penger til alle disse tingene, og jeg er utålmodig på å sette disse pengene i arbeid; til bekjempelse av kriminalitet, til forebyggende tiltak og til å få flere politifolk i gatene.