Meny

Det er en kokaintsunami på vei mot Norge

Tom Arne Pedersen, leder av Lørenskog Senterparti

NRK har i juli 2024 satt søkelyset på at det aldri før har blitt smuglet så mye narkotika til Norge.

I 2023 beslagla Tolletaten mer narkotika enn de har beslaglagt de 10 siste årene til sammen, bl.a. rekordstore mengder kokain.

Og det er bare en liten del av narkotikaen som blir tatt, fordi tolletaten mangler folk, skannere og utstyr.

I følge NRK ligger Norge på tredjeplass i kokaininntak i Europa.

Havner med liten kontroll fremstår som attraktive innførselspunkter for kriminelle nettverk som smugler narkotika i containere og frakteskip til Norge.

Kripos forventer at organiserte kriminelle nettverk og aktører i økende grad vil benytte Norge som transittland for smugling av kokain til nordiske og europeiske markeder. (KRIPOS Januar 2024 Nasjonal trusselvurdering)

I følge Kripos er narkotikanettverk fra Marokko, Albania, Litauen og Sverige de mest aktive, og de har lav terskel for å sette andres liv og helse i fare.

En ny rapport fra EU (European Drug Report 2024) viser at unge i Norge bruker mye kokain sammenlignet med andre unge i Europa. 4,2 prosent av nordmenn mellom 15 og 34 år har brukt kokain det siste året. Snittet for EU-landene er 2,5 prosent.

Oslo er Norges kokain hovedstad og flommer over av narkotika. Ordfører i Oslo Anne Lindboe sa på Dagsrevyen onsdag 24. juli at det smugles inn narkotika med en verdi på opp til åtte milliarder kroner til Norge, mesteparten via Oslo Havn.

Selv garvede rusmisbrukere i Oslo er bekymret over utviklingen og særlig over at mange rusmisbrukere har begynt å bruke salmiakk for å koke kokain om til crack, noe som skaper mange aggressive personer når rusen går ut.

Tilgangen på narkotika er også stor mange andre steder i landet. I Lørenskog f. eks. sier unge at det tar kortere tid å få levert narkotika enn pizza.

Første linje i kampen mot import av narkotika til Norge er Tolletaten.

Tolletaten mangler folk, skannere og utstyr.

I årsrapporten for 2023 skriver Tolldirektøren at politikerne står overfor et veivalg: Enten en kraftig styrking eller en nedskalering av etaten. En nedskalering betyr færre tollsteder og færre ansatte. Norge har i dag 32 tollsteder.

Regjeringen gir 118 millioner kroner ekstra til Tolletaten i revidert nasjonalbudsjett for 2024.

Leder Karin Tanderø Schaug i Norsk Tollerforbund sier at disse pengene opprettholder dagens mangelfulle nivå, at de får skiftet ut noe utstyr som er i ferd med å gå ut på dato (båter og skannere), samt at de får kjøpe to nye skannere, en til Vestland og en til Midt-Norge. Det er, i følge Tanderø Schaug, ingen styrking utover det.

Regjeringen skal etter det opplyste også gi Tolletaten en varig styrking på 200 millioner fra 2025. Da vil Tolletatens budsjett ligge på rundt 2 milliarder kroner, mens Tanderø Schaug mener at Tolletatens behov ligger på nærmere 2,8 milliarder kroner for å komme i balanse med volum og oppgaver.

De to viktigste verktøyene til Tolletaten er folk og skannere.

Tanderø Schaug mener at på landsbasis trenger Tolletaten nesten en dobling av operative tollere, fra dagens rundt 550 operative tollere til rundt 1000. Bare i Oslo er behovet en økning på minimum 30 årsverk.

 

Tolletaten har i dag 5 skannere fordelt på Svinesund, Ørje, Oslo og Grenland. Så kommer det en på Magnor.

 

Utover dette mener både Norsk Tollerforbund og Oslo kommune at det er behov for en skanner til som kan brukes på Oslo Havn. Det bør også vurderes en skanner til Kristiansand som i dag er Norges største fergehavn. Siste sted, som bør vurderes sterkt, er Nord-Norge. Den skanneren må være mobil og flyttes etter behov, risiko og etterretningsinformasjon sier Tanderø Schaug. (Kostnad for en skanner er mellom 30 og 40 millioner kroner. Leveringstid er ca 18 måneder).

 

Når vi ser hva narkotikamisbruk fører til av menneskeskjebner, kriminalitet og vold, må vi gjøre det vi kan for å begrense utviklingen.

Vi vil oppfordre regjeringen til å lytte til og imøtekomme Tolletatens behov for styrking av etaten og ta skadeforebyggende grep mot den kokain tsunamien som er på vei mot Norge.

 

Tollernes innsats er helt avgjørende for hvor mye av politiets ressurser som må brukes på bekjempelse av kriminelle gjenger, drap, vold, ran og tyveri som skyldes narkotika.  

 

Dersom det ikke tas tilstrekkelige skadeforebyggende grep kan det bli veldig utrivelig mange steder i Norge.

 

 

Debattinnlegget ble publisert i Romerikes Blad 15. august 2024.